Staročeská kuchyně
Příspěvky
Krkonošská bylinková polévka Vopiška
15. 5. 2020
Má název podle použitého libečku - vopichu. Kromě něj jsou v ní i listy mladých kopřiv a česnek. Polévka je moc dobrá, zkuste :)
Volarské koláče
3. 5. 2020
Jemné kynuté poměrně velké koláče netradičního čtvercového tvaru se v jihočeských Volarech pekly na větší slavnosti - posvícení, poutě, svatba, křtiny apod. Jsou vždy plněné ochuceným tvarohem a sypané strouhaným perníkem. Vychladlé se krájí na čtvrtiny.
Jihočeská krajkovice - kynutý slaný koláč s bramboramii
22. 3. 2020
Krajkovice se pekla a někde ještě peče v okolí Tábora, Bechyně a pod. Od nás coby kamenem dohodil :) Recept jsem poskládala z internetu a podle našich chutí.
Staročeské bramborové placky s jablky
29. 10. 2019
Dobrota z bramborového těsta, náplň tvoří plátky jablek. Příjemný nepřeslazený moučník ze zbylých brambor a ovoce. Zkuste.
Rýpl (Šumavský šmorn, bramborové opečky)
3. 2. 2016
Jednoduché jídlo, přesto moc dobré, jak už jednoduchá jídla bývají.
Švábské anýzové figurky
7. 11. 2015
On je to tedy spíš staroněmecký recept, ne staročeský, ale pamětníci z blízkosti hranic si na tyto figurky prý pamatují, prodávaly se o jarmarcích a podobně. Název tedy nepochází od švábů, ale od Švábska = nyní Bádensko - Württembersko a část Bavorska. Dříve bylo Švábsko rozlehlejší. Pokud nevlastníte dřevěné vyřezávané formy, můžete po rozválení vykrájet tvary klasickými vykrajovačkami nebo těsto namačkat do plechových formiček a vyklopit.
Boží milosti
5. 2. 2015
Kromě koblih se během masopustu smaží i Boží milosti. Jsou jednodušší a méně pracné než koblihy. Receptů je víc, ale liší se jen v drobnostech. Některé recepty využívají jako kypřidla bílé víno, tento recept místo vína obsahuje rum. Recept je léty prověřený, na Velikonoční jarmark u nás ve škole smažíme Boží milosti ze 4 dávek :D
Švestková klevera (i klevela)
10. 10. 2014
Oba názvy jsou správně. Je to něco jiného než povidla. Ani ke kompotu ji nelze přirovnat. Tato zavařenina chutná po použitém koření a odjakživa se využívala v české kuchyni jako doplněk moučníků.