Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Staročeská kuchyně

Příspěvky

Krkonošská bylinková polévka Vopiška

15. 5. 2020

krkonosska-libeckova.jpgMá název podle použitého libečku - vopichu. Kromě něj jsou v ní i listy mladých kopřiv a česnek. Polévka je moc dobrá, zkuste :)

 

Volarské koláče

3. 5. 2020

volarske-kolace-1.jpgJemné kynuté poměrně velké koláče netradičního čtvercového tvaru se v jihočeských Volarech pekly na větší slavnosti - posvícení, poutě, svatba, křtiny apod. Jsou vždy plněné ochuceným tvarohem a sypané strouhaným perníkem. Vychladlé se krájí na čtvrtiny.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Měchurky

3. 5. 2020

mechurky1.jpgJemné kynuté pečivo plněné ochuceným tvarohem, pocházející z Jindřichohradecka.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Jihočeská krajkovice - kynutý slaný koláč s bramboramii

22. 3. 2020

bramborova-buchta2.jpg Krajkovice se pekla a někde ještě peče v okolí Tábora, Bechyně a pod. Od nás coby kamenem dohodil :) Recept jsem poskládala z internetu a podle našich chutí.

 

Staročeské bramborové placky s jablky

29. 10. 2019

jablecne-placky.jpgDobrota z bramborového těsta, náplň tvoří plátky jablek. Příjemný nepřeslazený moučník ze zbylých brambor a ovoce. Zkuste.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Jahelník

12. 2. 2016

jahelnik.jpgPostní starodávné jídlo.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Rýpl (Šumavský šmorn, bramborové opečky)

3. 2. 2016

smorn.jpgJednoduché jídlo, přesto moc dobré, jak už jednoduchá jídla bývají.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Švábské anýzové figurky

7. 11. 2015

bili-kone.jpgOn je to tedy spíš staroněmecký recept, ne staročeský, ale pamětníci z blízkosti hranic si na tyto figurky prý pamatují, prodávaly se o jarmarcích a podobně. Název tedy nepochází od švábů, ale od Švábska =  nyní Bádensko - Württembersko a část Bavorska. Dříve bylo Švábsko rozlehlejší. Pokud nevlastníte dřevěné vyřezávané formy, můžete po rozválení vykrájet tvary klasickými vykrajovačkami nebo těsto namačkat do plechových formiček a vyklopit.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Boží milosti

5. 2. 2015

bozi-milosti.jpgKromě koblih se během masopustu smaží i Boží milosti. Jsou jednodušší a méně pracné než koblihy. Receptů je víc, ale liší se jen v drobnostech. Některé recepty využívají jako kypřidla bílé víno, tento recept místo vína obsahuje rum. Recept je léty prověřený, na Velikonoční jarmark u nás ve škole smažíme Boží milosti ze 4 dávek :D

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Švestková klevera (i klevela)

10. 10. 2014

klevela.jpgOba názvy jsou správně. Je to něco jiného než povidla. Ani ke kompotu ji nelze přirovnat. Tato zavařenina chutná po použitém koření a odjakživa se využívala v české kuchyni jako doplněk moučníků.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0