Staročeská kuchyně
Příspěvky
Krkonošská bylinková polévka Vopiška
15. 5. 2020
Má název podle použitého libečku - vopichu. Kromě něj jsou v ní i listy mladých kopřiv a česnek. Polévka je moc dobrá, zkuste :)
Volarské koláče
3. 5. 2020
Jemné kynuté poměrně velké koláče netradičního čtvercového tvaru se v jihočeských Volarech pekly na větší slavnosti - posvícení, poutě, svatba, křtiny apod. Jsou vždy plněné ochuceným tvarohem a sypané strouhaným perníkem. Vychladlé se krájí na čtvrtiny.
Jihočeská krajkovice - kynutý slaný koláč s bramboramii
22. 3. 2020
Krajkovice se pekla a někde ještě peče v okolí Tábora, Bechyně a pod. Od nás coby kamenem dohodil :) Recept jsem poskládala z internetu a podle našich chutí.
Rýpl (Šumavský šmorn, bramborové opečky)
3. 2. 2016
Jednoduché jídlo, přesto moc dobré, jak už jednoduchá jídla bývají.
Boží milosti
5. 2. 2015
Kromě koblih se během masopustu smaží i Boží milosti. Jsou jednodušší a méně pracné než koblihy. Receptů je víc, ale liší se jen v drobnostech. Některé recepty využívají jako kypřidla bílé víno, tento recept místo vína obsahuje rum. Recept je léty prověřený, na Velikonoční jarmark u nás ve škole smažíme Boží milosti ze 4 dávek :D
Lívanečky s borůvkovým žahourem
16. 7. 2014
Žahour je zahuštěná ovocná omáčka. Nejčastěji se používá k polévání moučníků, kterými je česká kuchyně proslulá - knedlíků, buchet, ale i lívanců, různých placek a podobně. Kromě borůvek se může použít i jiné ovoce- maliny, ostružiny, lesní jahody.
Jitrocel v sýrovém těstíčku
22. 6. 2014
Naši předci zpracovávali plané rostliny, které rostly v okolí jejich obydlí, naprosto běžně. Zvláště chudší vesničané dovedli na louce najít poměrně hodnotnou stravu. Moderní lidi už nic příliš nenutí využívat dary přírody ve větší míře, přesto si můžeme svůj jídelníček občas zpestřit.
Medové jidáše
12. 4. 2014
Tradiční lidové velikonoční pečivo. Někde mají tvar plochých vdolků, ale u nás na Vysočině se vždycky pekly ve tvaru stočených provazů, asi jako připomínka, že se Jidáš pod tíhou svědomí oběsil. Upečené se mažou medem proti hadímu uštknutí.