Ostatní
Příspěvky
Telecí pečené s bylinkami
23. 1. 2016
Telecí je u nás vzácné a nebo chodím málo často k řezníkovi. Naposledy jsem ho vařila holkám, když byly ještě malé cácorky a to už je bezmála 20 let. Původně jsem šla pro úplně jiné maso a na pultě poslední dva asi kilové kousky telecí kotlety (pečeně) s kostí. Já hloupá jsem vzala jen jeden kus, ten druhý mohl počkat pár dní v mrazáku. No, možná za dalších 20 let, až zase náhodně natrefím na telecí, budu moudřejší - však chybama se člověk učí, ne? :D
Maso bylo jako dort, jemně ochucené, ostatně telecí moc nepotřebuje.
Čevapčiči
31. 5. 2015
Četla jsem tolik receptů na čevapčiči a každý jiný. Já dělám čevapčiči leta letoucí podle tchýně a stejný recept jsem našla i v tištěných kuchařkách.
Paštika z divoké kachny
7. 1. 2014
Vyhráli jsme na mysliveckém plese v tombole divokou kachnu. Už jsem jednou dělala paštiku z divoké kachny, takže jsem nevstupovala do zcela neznámých vod. Opět to bylo vynikající jídlo a byla jsem velmi pochválena.
Bigos
16. 9. 2013
Nastává podzim a s ním i čas na vydatnější jídla, která zahřejí :) Receptů na tuto polskou baštu je mnoho, vlastně se dá říci, že se recept mění rodinu od rodiny. Základ ale zůstává - více druhů masa a zelí kysané i čerstvé. A věřte, pochutnáte si, jako jsme si pochutnali my.
Pastýřský koláč - slavný Shepherd's Pie
10. 5. 2013
Tento původem irský masový pokrm se správně dělá z masa jehněčího. Ovšem, kde by obyčejný smrtelník z malého města sehnal jehněčí vhodné na mletí? Za hodně drahý peníz zde seženu leda jehněčí na pečení nebo gril a to je škoda masa. Takže jsem vařila z hovězího, což je povolená varianta. V ostatních ingrediencích jsem se snažila zachovat autenticitu. Musím říct, že to bylo velmi dobré a trošku jsem přehodnotila svůj předsudek, že kuchyně Britského souostroví nestojí za mnoho :)
Rumunská sarma
6. 3. 2013
Když točili Kluci v akci v rumunském Banátu, ukazovali tam usedlíci i postup na uvaření téhle dobroty. Vyzkoušejte, stojí za to :)
Karbanátky na pivě
2. 1. 2013
Čas od času jsem dělala buřty na černém pivě, pak jsme měli pauzu, protože chvíli trvalo, než začali místní řezníci konečně konkurovat velkododavatelům svými poctivými buřty z kvalitního masa. V mezidobí mne napadla poměrně chutná variace z mletého masa, maso si namelte sami nebo nechte namlít u spolehlivého řezníka.