Vepřové
Příspěvky
Špízy z vepřové panenky s jablky a šalvějí
11. 9. 2016
Skvělé spojení chuti vepřového masa, jablek a šalvěje máme dávno prověřenou. Tyto základní suroviny jsem doplnila slaninou a cibulí a nabodené na špízu grilovala. Moc dobré to bylo :)
Trhané maso
25. 8. 2016
Tento americký hit se ujímá i u nás. Předem naložené maso pečete pomalu několik hodin, až se téměř rozpadá a jde lehce natrhat vidličkami. Je měkoučké a velmi šťavnaté.
Ohnivá lorna
1. 5. 2016
Lorna je skvělá věc. Už léta dělají maso ve velké dvoukomínkové lorně moji mužští kolegové na konec školního roku. Ale až loni jsem zjistila, že malé lorny, takové rodinné, na 6-8 porcí, lze koupit na netu. Maso v lorně se udí, peče a dusí zároveň a jeho chuť je skvělá. Pod lornou se topí dřevěným uhlím nebo tvrdým dřevem - mám švestkové a jabloňové dřevo.
Mletý řízek se sýrem
16. 10. 2014
Také se mu říká Holandský řízek. Je z mletého vepřového masa a sýra, nejlépe nějakého tučnějšího, já jsem měla goudu.
Kološvárské zelí
18. 5. 2014
Vynikající maďarské pikantní jídlo z masa, kysaného zelí a rýže. Dohromady tvoří báječnou symfonii chutí, plnou a sytou. V každé rodině se dělá malinko jinak, nám chutná tato verze:)
Vepřové kosti pečené v medovočesnekové marinádě
23. 3. 2014
Spojení medu, česneku a chilli a použití na vepřová žebírka je labužníkům známé. Já jsem tentokrát pekla tzv. křížové kosti, někde to koupíte pod názvem vepřové ocásky. Je to kus křížové kosti s kusem libového a šťavnatého masa. Mňam! Recept jsem doplnila o rozmarýn a byla to dobrá volba, rozmarýn se k této kombinaci skvěle hodí :)
Kovářův oheň
4. 4. 2013
Manželův dědeček byl obecním kovářem. Byl to podle fotek opravdu silný muž. Tohle jídlo sice neznal, ale jsem přesvědčena, že by mu chutnalo ;-)
Smažená rýže
11. 2. 2013
Lidové pokrmy v Číně se vyznačují hlavně tím, že dokážou báječně pracovat se zbytky a využít ku prospěchu věci vše, co je v dosahu. Samozřejmostí zůstává jako významná složka čerstvá zelenina a to je to, co mě na čínské kuchyni opravdu baví :)