Ohnivá lorna
Lorna je skvělá věc. Už léta dělají maso ve velké dvoukomínkové lorně moji mužští kolegové na konec školního roku. Ale až loni jsem zjistila, že malé lorny, takové rodinné, na 6-8 porcí, lze koupit na netu. Maso v lorně se udí, peče a dusí zároveň a jeho chuť je skvělá. Pod lornou se topí dřevěným uhlím nebo tvrdým dřevem - mám švestkové a jabloňové dřevo.
Suroviny: (cca 8 porcí)
2 kg vepřového masa - krkovice nebo (lépe) bůček (pro chlapy) a třeba plec (pro dámy)
2 sklenice leča (mám domácí)
4-5 feferonek nebo 2 lžičky harissy (feferonková pasta) - nebo dle chuti
čerstvé papriky
sůl, pepř
1/2 l černého (ale i světlého 10%) piva
2 velké cibule
4-6 stroužků česneku
olej
Skvělá je anglická slanina (asi 250-300 g), kdybych ji nezapomněla doma v ledničce
Další dochucení podle každého, ale moc to nepřehánějte, méně je někdy více.
Postup:
Začněte 3 dny předem. Maso nakrájejte na kusy větší než na guláš (asi jako na moravského vrabce). Osolte, opepřete, trošku polijte olejem, promíchejte, namačkejte do misky, aby tam bylo co nejméně vzduchu a dobře vzduchotěsně přikryté nechte v chladničce do dne D.
Do lorny nalijte lečo, přidejte na kusy nakrájené cibule a oloupaný česnek. Máte-li, přidejte větší kostky anglické slaniny. Maso vyndejte z misky a promíchejte s harissou nebo nasekanými feferonkami. Kusy masa rozložte do lorny. Poházejte nakrájenými paprikami, podlijte pivem, zakryjte, položte na rošt a pečte nad dřevěným uhlím nebo tvrdým dřevem asi 2 - 2,5 hodiny.
Oheň nesmí pálit moc. V průběhu pečení kontrolujte, podlévejte pivem, později už jen vodou podle potřeby. Na dně se vytvoří zahoustlá šťávička. Maso by se mělo téměř rozpadat, pak je to ono. Má lehce uzenou chuť, je pečené i dušené...balada
Podávejte s chlebem a chlazeným pivem. Má to říz
Pozn.: Lornu mám k plné spokojenosti vyrobenou na přání, ale lze zakoupit i lorny hotové: