Něco z Francie
Příspěvky
Kohout na víně
24. 11. 2018
Slavný francouzský recept. Díky nabídce od kolegyně jsem koupila kohouta z domácího chovu, což bylo na výsledku znát. Jídlo bylo velice chutné, i když pracnější. :)
Pissaladière - kynutý cibulový koláč s ančovičkami a olivami
28. 8. 2018
Někdo tento koláč přirovnává k italské pizze, ale pizza má hodně tenké těsto. Zde je těsto silnější a náplň neitalská, přesto moc a moc dobrá. Ochutnáte a pak si jdete přidat a znovu a znovu... :) Pokud máte rádi ančovičky a olivy, neváhejte a zkuste.
Salát niçoise /nysuáz/
3. 4. 2016
Salát pocházející od města Nice má mnoho variací, některé jsou nesprávné. Původní salát byl velmi prostý (nějaká zelená zelenina, rajčata, tuňák, vejce, olivy a ančovičky) a rozhodně neobsahoval škroboviny - brambory ani rýži ani kukuřici ani pečivo.
Cibulačka
23. 3. 2015
Existuje spousta variant jako ostatně u každého lidového receptu. Každý kraj, možná i každá rodina, vaří tuto polévku malinko jinak. Nám už léta chutná tato verze :)
Ratatouille
20. 6. 2014
Skvělé jídlo ze zeleniny. Někdo ho přirovnává k leču, ale s lečem má podle mne společného jen málo. Ratatouille je pojem, vaří se hlavně v okolí města Nice. Nejlepší je ze zeleniny vyrostlé a dozrálé pěkně na sluníčku, to totiž dodá pokrmu tu správnou chuť. Pokud zatoužíte uvařit si ratatouille mimo sezonu, doporučuje se ke konci vaření v pokrmu rozpustit kostku cukru a špetku šafránu. Dodá to barvu a chuť. Já si ale raději počkám... :)
Pařížské noky
1. 3. 2014
Výborné bezmasé jídlo, zapřisáhlým masožravcům klidně do jejich porce přidejte kostičky dobré šunky :) Recept mi poslala kamarádka a já jí za něj tímto moc děkuju ;-)
Makrela na cibuli a bílém víně (Maquereaux au vin blanc)
23. 2. 2014
Klasické jednoduché jídlo. Pár základních ingrediencí a ve výsledku výborná bašta - to mám ráda :)
Rillettes (rijet)
27. 1. 2014
Tyhle francouzské "škvarky" jsou skutečně výborné a já vřele doporučuju je vyzkoušet. :)
Daub de boeuf (Dušené hovězí maso s červeným vínem, česnekem a tymiánem)
17. 11. 2013
Jídlo plné chuti, velice vhodné k sychravému počasí, obsahuje šťavnaté rozpadající se maso, kterého docílíte pouze pomalým dlouhým vařením. Název v překladu znamená Mazanice z hovězího masa :) i když netuším proč. Jídlo je trochu podobné slavnému Boeuf de Bourguignon, ale přece jen se v něčem liší. Pochází z venkova slavné Provence. Vychutnejte si ho taky :)
Briošky
2. 8. 2013
Typický tvar báboviček s nezbytným "knoflíkem" nahoře je jedním z příkladů klasické francouzské snídaně. S výtečnou domácí marmeládou a horkou kávou s mlékem :)