Ratatouille
Skvělé jídlo ze zeleniny. Někdo ho přirovnává k leču, ale s lečem má podle mne společného jen málo. Ratatouille je pojem, vaří se hlavně v okolí města Nice. Nejlepší je ze zeleniny vyrostlé a dozrálé pěkně na sluníčku, to totiž dodá pokrmu tu správnou chuť. Pokud zatoužíte uvařit si ratatouille mimo sezonu, doporučuje se ke konci vaření v pokrmu rozpustit kostku cukru a špetku šafránu. Dodá to barvu a chuť. Já si ale raději počkám... :)
Suroviny:
2 menší pevné lilky
2-3 cibule (nejlepší je čerstvá šalotka, je pěkně sladká)
2 žluté a 1 červená paprika
4 malinké cuketky (maximální délka 15 cm)
2-3 stroužky česneku
sůl
1,5 dl olivového oleje
1 kg dobře vyzrálých rajčat (výborné jsou ty podlouhlé, mají méně šťávy a výborně se hodí na dušení)
5-6 větviček čerstvého tymiánu
2 větvičky rozmarýnu.
Postup:
Můžete vařit v hrnci, ale mnoho Francouzů pokrm peče. Já jsem zvolila kompromis - pekla sem v remosce, zde se jídlo peče i dusí zároveň.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Rajčata ponoříme na chvíli do horké vody a pak oloupeme. Tentokrát jsem pospíchala (hlad je hlad) a neloupala. Lilky, cukety a papriky očistíme a nakrájíme na sousta. Cukety neloupeme. Oloupané stroužky česneku rozmáčkneme plochou nože a nasekáme. Rajčata nakrájíme na kousky.
Na oleji na polovičním plameni orestujeme cibuli, nepospícháme, zvolna restovaná cibule hezky zesládne. Já jsem restovala přímo v remoskové míse. Když začne cibule chytat barvu, přidáme lilek, osolíme a pečeme nebo dusíme asi 15 minut. Pak přidáme papriky, pečeme 10 minut, poté přihodíme cuketu a česnek, opět asi 10 minut dusíme a nakonec rajčata a bylinky. Počkáme, až rajčata změknou. Zelenina by ale neměla změknout moc, aby nebyla blátivá a nesmí plavat. Proto je lepší zeleninu péct.
Můžete podávat ihned horké s čerstvou bagetkou, ale dobré je to i v pokojové teplotě. Tato zeleninová směs je také ideální ke grilovanému masu nebo mořským rybám, ale i jako náplň omelet a podobně. Vychlazená se může použít i jako salát, stačí zakápnout vinným nebo balzamikovým octem.
Komentáře
Přehled komentářů
A kdyz ji udelam vice a zbyde, pouziji ji do testovinoveho salatu, je to jeden z nejlepsich, ktere znam.
Re: Ja tez pecu
(Jarka, 24. 6. 2014 21:34)Já a holky tuhle zeleninu milujeme. Děkuji za tip, do těstovinového salátu zkusím příště, pokud něco zbyde :)
Re: Re: Ja tez pecu
(Jitkas, 25. 6. 2014 10:01)Jo, to byva problem, musis udelat maxi davku, nedat vse na stul a zatloukat resty.
Ja tez pecu
(Jitkas, 24. 6. 2014 21:07)