Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Základní recepty

Příspěvky

Křehké těsto

7. 3. 2021

Křehké těsto není složité, ale jeho domácí výroba má některé zákonitosti, které je nutno dodržet, aby výsledek byl optimální. 

 

Granulovaný cukr

23. 11. 2019

granulovany-cukr.jpgNěkteré moučníky bývají zdobené velkými křupavými kousky cukru. Vždycky jsem si granulovaný cukr vozila z Rakouska nebo Německa, ale včera mi kamarádka poslala odkaz na video, jak si téměř totožné zdobení vyrobit v domácích podmínkách a za zlomkovou cenu originálu. :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 0

Dušená tarhoňa

16. 11. 2019

tarhona2.jpgZnáte přílohu tarhoňu? Malé těstovinové kuličky, mívají je v Lidlu. Mnozí je jen uvaří jako těstovinu, ale my ji máme rádi dušenou a úplně nejraději ochucenou sušenými rajčaty a petrželkou. Zkuste :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 0

Pečené knedlíky s čerstvou šalvějí

15. 7. 2017

peceny-knedlik-se-saveji.jpgVoní po cibuli a šalvěji. Nejsou složité, můžete je péct s masem nebo osmažit na trošce tuku.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 0

Listové těsto francouzské

12. 2. 2016

listove-testo.jpgKdyž jsem začala pátrat po receptu na listové těsto, narazila jsem na jednu zvláštnost - zatímco u nás i nejstarší autorské veličiny - Sandtnerová, Kejřová - uvádějí listové (máslové) těsto vždy s určitým podílem žloutků a kyseliny (ocet, citronová šťáva), ve zbytku světa se dělá listové těsto bez vajec i octa. Protože listové těsto pochází od Francouzů (paté feuilletté), pro sebe jsem si toto těsto pojmenovala francouzské, tomu druhému budu říkat octové :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 2

Kakaové listové těsto

10. 2. 2016

kakaove-listove.jpg Tuhle vymyšlenost - kakaové listové těsto - jsem zahlédla v knize naší slavné cukrářky Mirky Slavíkové. Pídila jsem se i na internetu, hlavně na francouzských stránkách, protože od Francouzů listové těsto, nejen to kakaové, pochází. V zásadě jsem objevila dva postupy. Někdo udělá tzv. vodánek  klasicky a do něj zapracuje kakaový tukánek - máslo s kakaem. Já jsem zkusila druhý postup: Vodánek jsem udělala kakaový a do něj zapracovala máslovou složku. Překládání je shodné u obou postupů a stejné jako u klasického listového těsta. Těsto není složité na výrobu, je jen trochu zdlouhavé. Doporučuje se jeden den udělat těsto a druhý den péct.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 0

Hlávkové zelí dušené s karamelem

24. 5. 2015

zeli.jpgDíky karamelu je zelí jemně sladkokyselé a moc dobré, vyzkoušejte :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 0

Vícezrnné knedlíky

10. 5. 2015

knedliky.jpgU nás v jídelně si je občas dávám k obědu a chtěla jsem udělat domácí, protože ty jídelnové jsou z jakési unifikované směsi. Zkoušela jsem je několikrát, aby výsledek byl optimální :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 0

Dva způsoby vaření rýže k čínským jídlům

2. 3. 2015

Podle čínských zvyklostí se rýže upravuje převážně jako chuťově neutrální příloha. Aby mohli v Číně jíst rýži hůlkami, vaří ji tak, aby mírně hrudkovala a šla dobře hůlkami nabírat.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 0

Pomerančová marmeláda

5. 12. 2014

pomerancova-marmelada.jpgKoupená je trošku dražší a bývá na naše zvyklosti dost nahořklá. Pokud vám taková chuť nevyhovuje, zkuste tuto, vařenou podle jednoho francouzského receptu, ale vylepšenou o fintu mojí kamarádky Jitky. Když totiž pomerančovou kůru povaříte dvakrát 10 minut vždy v čisté vodě, zbaví se naprosté většiny své hořkosti. Pojďte to vyzkoušet :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Základní recepty | Komentářů: 0