Základní recepty
Příspěvky
Piškotová roláda
25. 10. 2023
Roláda je tenký plát upečeného těsta naplněný krémem nebo džemem a stočený do válce, ze kterého krájíme plátky nebo trojúhelníky. Na roládu potřebujeme piškotové těsto z vajec, cukru a mouky.
Jak na kynuté těsto
9. 8. 2023
Kynuté těsto je těsto kypřené droždím nebo kvasem. Vyznačuje se kyprostí, měkkou houbovitou strukturou a pokud je pečené, křupavou kůrkou. Z kynutého těsta vaříme knedlíky, pečeme chléb, housky a jiné přílohové pečivo, ale nejčastěji moučníky.
Jak vyšlehat sníh z bílků
9. 8. 2023
V mnoha receptech narazíte v postupu na požadavek vyšlehat pevný sníh z bílků. Nabízím rady pro začátečníky, jak to zvládnout hned napoprvé a perfektně.
Křehké těsto
7. 3. 2021
Křehké těsto není složité, ale jeho domácí výroba má některé zákonitosti, které je nutno dodržet, aby výsledek byl optimální.
Granulovaný cukr
23. 11. 2019
Některé moučníky bývají zdobené velkými křupavými kousky cukru. Vždycky jsem si granulovaný cukr vozila z Rakouska nebo Německa, ale včera mi kamarádka poslala odkaz na video, jak si téměř totožné zdobení vyrobit v domácích podmínkách a za zlomkovou cenu originálu. :)
Dušená tarhoňa
16. 11. 2019
Znáte přílohu tarhoňu? Malé těstovinové kuličky, mívají je v Lidlu. Mnozí je jen uvaří jako těstovinu, ale my ji máme rádi dušenou a úplně nejraději ochucenou sušenými rajčaty a petrželkou. Zkuste :)
Listové těsto francouzské
12. 2. 2016
Když jsem začala pátrat po receptu na listové těsto, narazila jsem na jednu zvláštnost - zatímco u nás i nejstarší autorské veličiny - Sandtnerová, Kejřová - uvádějí listové (máslové) těsto vždy s určitým podílem žloutků a kyseliny (ocet, citronová šťáva), ve zbytku světa se dělá listové těsto bez vajec i octa. Protože listové těsto pochází od Francouzů (paté feuilletté), pro sebe jsem si toto těsto pojmenovala francouzské, tomu druhému budu říkat octové :)
Hlávkové zelí dušené s karamelem
24. 5. 2015
Díky karamelu je zelí jemně sladkokyselé a moc dobré, vyzkoušejte :)
Vícezrnné knedlíky
10. 5. 2015
U nás v jídelně si je občas dávám k obědu a chtěla jsem udělat domácí, protože ty jídelnové jsou z jakési unifikované směsi. Zkoušela jsem je několikrát, aby výsledek byl optimální :)
Dva způsoby vaření rýže k čínským jídlům
2. 3. 2015
Podle čínských zvyklostí se rýže upravuje převážně jako chuťově neutrální příloha. Aby mohli v Číně jíst rýži hůlkami, vaří ji tak, aby mírně hrudkovala a šla dobře hůlkami nabírat.