Listové těsto francouzské
Když jsem začala pátrat po receptu na listové těsto, narazila jsem na jednu zvláštnost - zatímco u nás i nejstarší autorské veličiny - Sandtnerová, Kejřová - uvádějí listové (máslové) těsto vždy s určitým podílem žloutků a kyseliny (ocet, citronová šťáva), ve zbytku světa se dělá listové těsto bez vajec i octa. Protože listové těsto pochází od Francouzů (paté feuilletté), pro sebe jsem si toto těsto pojmenovala francouzské, tomu druhému budu říkat octové :)
Suroviny: asi 500 g těsta
Vodánek:
200 g hladké mouky
100 g studené vody
20 g másla
1/2 kávové lžičky soli
Tukánek:
200 g másla
20 g hladké mouky
Dále: hladká mouka na podsypávání
Postup:
Pracujeme v chladnu, v teple se máslo roztéká.
Máslo necháme trochu povolit, nakrájíme ho na kostky. Na tukánek jej rychle zpracujeme s moukou, vytvoříme čtverec, zabalíme do fólie a dáme do chladna.
Na vodánek do mouky rozdrobíme máslo, přilijeme osolenou vodu a zpracujeme na pružné nelepivé těsto. Skvěle se těsto vypracuje v robotu. Zabalíme do fólie a dáme do chladna odpočinout na půl hodiny.
Pak vodánek rozválíme na větší čtverec, úhlopříčně do něj vložíme máslový čtverec, zabalíme a lehce rozválíme na obdélník. Důležité je válet vždy do obdélníka, tedy jedním nebo druhým směrem.
Těsto složíme na třetiny, zabalíme a dáme na půl hodiny vychladit.
Znovu lehce rozválíme, složíme tentokrát na čtvrtiny, zabalíme a dáme chladit.
Toto zopakujeme ještě dvakrát - rozválet, třetiny, chladit, rozválet, čtvrtiny, chladit a znovu třetiny a čtvrtiny.
Zabalit do fólie.
Pozn.:
Nejlepší je nechat hotové těsto do druhého dne a pak teprve péct. Lepek se do té doby krásně rozleží a těsto je pružné.
Pečeme vždy v předehřáté troubě při 220-240°C. V málo zahřáté troubě z pečiva uteče máslo a je suché a tvrdé.
Větší tvary musíme propíchat vidličkou, aby se nenafoukly.
Pokud potíráme vejcem, vždy opatrně jen na povrchu, aby se neslepily vrstvy, pečivo by nelístkovalo.
Komentáře
Přehled komentářů
rada dělam listove těsto určitě vyskouším zas nove recepty moc se těším děkuji
*
(gmp, 12. 3. 2016 4:23)Polština má pro listové těsto výraz: "Ciasto francuskie" :D :D :D
Re: *
(Jarka, 12. 3. 2016 7:54):D :D Díky za návštěvu a rozšíření obzorů, polsky neumím, tak jsem zase chytřejší :-p
listove těsto
(dana durechova, 6. 4. 2024 5:40)