Dva způsoby vaření rýže k čínským jídlům
Podle čínských zvyklostí se rýže upravuje převážně jako chuťově neutrální příloha. Aby mohli v Číně jíst rýži hůlkami, vaří ji tak, aby mírně hrudkovala a šla dobře hůlkami nabírat.
Suroviny:
dlouhozrnná rýže, voda.
Postup 1 - rýže vařená ve vodě:
Rýži propláchneme horkou vodou, dáme do širšího nízkého kastrolu a zalijeme studenou vodou asi 2-3 cm nad povrch. Vodu rychle uvedeme do varu, pak oheň ztlumíme a rýži vaříme ještě 7 minut, až se téměř vyvaří voda. Potom oheň vypneme a rýži necháme pod pokličkou asi 10-15 minut dojít.
Postup 2 - rýže vařená v páře:
Rýži propláchneme horkou vodou, nasypeme do asi dvojnásobného množství vařící vody. Po krátkém, asi 5ti minutovém varu vodu slijeme a rýži nasypeme na šátek z plátna nebo namočenou utěrku. Sbalíme do uzlíčku a položíme na napařovací vložku do hrnce, v němž se už vaří voda a je dost páry. Hrnec zakryjeme pokličkou a rýži vaříme v páře asi 15 minut.