Hlávkové zelí dušené s karamelem
Suroviny:
1 kg bílého hlávkového zelí
50 g sádla
40 g cibule
20 g hladké mouky
sůl, kmín
2 rovné lžíce cukru
2 lžíce octa
trošku vývaru nebo vody.
Postup:
Zelí očistíme, rozčtvrtíme, vykrojíme košťál a nakrájíme na nudličky. Vhodíme ho do vroucí osolené vody a při mírném varu bez pokličky povaříme do poloměkka. Pak scedíme a necháme okapat.
Na sádle zpěnime drobně nakrájenou cibuli, smažíme do světležluta, pak ji zasypeme kmínem a cukrem a mícháme, dokud se nezačne tvořit světlý karamel.
Zaprášíme moukou a ještě chvilku smažíme na mírném plameni, hlídáme.
Pak ihned zalijeme troškou vody nebo vývaru, přidáme okapané zelí, promícháme, případně podlijeme vodou (vínem) a dusíme téměř doměkka. Ke konci ochutíme octem, případně ještě solí a cukrem.
Zelí můžete ještě víc zahustit podle zvyku jemně nastrouhaným syrovým bramborem nebo zvlášť udělanou jíškou Jíška i brambor se musí důkladně provařit, přidáme je tedy asi 10-15 minut před dokončením.