Vícezrnné knedlíky
Suroviny:
400 g hrubé pšeničné mouky
100 g směsi pšeničných otrub, žitných a ovesných vloček - přibližně 33 g od každého
13 g droždí čerstvého
1 vejce
asi 300 ml mléka - viz postup
špetka soli.
Postup:
Vejce vyklepněte do odměrky a doplňte do 330 ml mlékem.
Pomáhala mi pekárna. Dejte vše tekuté, pak rozdrobené droždí, mouku, vločky a otruby a nakonec sůl. Zapněte program Těsto a nechte vypracovat a vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části a vytvoříme šišky, necháme ještě vykynout a vaříme podle zvyku, já vařím nad párou asi 17 minut. Vařené knedlíky ihned rozřízneme nití nebo propícháme, aby vyšla pára.
Těsto lze vypracovat i klasicky: Do ohřátého mléka rozdrobíme droždí, přidáme vejce a přisypeme mouku promíchanou se solí, pak vločky a otruby a vypracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme pod utěrkou vykynout.
Pozn.: Knedlíky jsou lehké jako klasické, ale jsou o něco zdravější, protože nejsou jen bílé