Dušená tarhoňa
Suroviny:
400 g tarhoni
600-800 ml vody
olej
1/2 cibule
sůl, pepř
Případně:
olej ze sušených rajčat
4-5 naložených sušených rajčat
sekaná čerstvá petrželka
Postup:
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přisypeme tarhoňu a společně opékáme, dokud tarhoňa nezrůžoví. Čím větší množství kuliček "chytne barvu", tím bude chutnější. V tom okamžiku ji zalijeme vodou, okořeníme a dusíme na mírném plameni doměkka. Trvá to asi 15-20 minut. Takto upravená tarhoňa je velice chutná příloha třeba k https://mlsoty.estranky.cz/clanky/maso/hovezi/hovezi-tokan.html, ale i k jinému masu (kuřecí apod.).
Vylepšení:
Použijeme olej z naložených sušených rajčat. Osmahneme na něm cibulku, pak postupujeme stejně. Do hotové horké tarhoni vmícháme drobně nakrájená rajčata a nasekanou petrželku. Takto upravená tarhoňa je skvělou přílohou k přírodně upravené rybě nebo drůbeži.