Jak roládu pečeme
Těsto zlehka stěrkou rozetřeme na plech vyložený papírem nebo fólií na pečení a pečeme v troubě vyhřáté na 170–180 °C. Těsto pečeme krátce (12-15 minut), pouze do doby až přestane povrch na dotyk prstu lepit. Dlouhým pečením se těsto jen vysuší a láme.
Tip 2: Papír na pečení raději potřeme tukem a poprášíme moukou, aby se po upečení dobře odloupl.
Co s korpusem po upečení
Těsto i s papírem sejmeme z plechu, lehounce poprášíme hladkou moukou, která vsákne přebytečnou vlhkost, překlopíme na čistý papír a původní papír opatrně sloupneme. Pokud se papír nechce pustit, můžeme ho zkusit na povrchu malinko navlhčit studenou vodou.
Roládu i s novým papírem stočíme, necháme asi 10 cm nestočených a zajistíme proti rozbalení. V této poloze necháme zcela vychladnout.
Čím roládu plníme
Marmeládu (nejlepší je rybízová, malinová nebo višňová) nahřejeme, případně (pokud je hodně tuhá) rozmícháme s trochou horké vody.
Další z oblíbených náplní je ušlehaná šlehačka, kterou můžeme doplnit kousky ovoce. A v neposlední řadě plníme rolády nějakým osvědčeným krémem. Oblíbené jsou tvarohové, vaječné nebo pudinkové krémy s máslem. Máslo pomůže držet tvar krému. Je nutné, aby krém pořádně v roládě ztuhl a roláda se pak dobře krájela. Chutná je i kombinace pikantní marmelády a na ni natřeného krému.
Jak roládu plníme
Roládu rozbalíme, potřeme náplní. Náplně nedáváme mnoho, aby nepřetékala ven. Posledních asi 5 cm těsta necháme bez náplně. Roládu pevně stočíme (už bez papíru) až do konce, necháme ztuhnout a ozdobíme.
Jak roládu zdobíme
Naplněnou roládu často stačí pocukrovat nebo poprášit kakaem (třeba přes šablonu). Také ji můžeme polít polevou nebo potřít zbytkem krému. Na zdobení můžeme využít některé rady z článku Jednoduché zdobení dortů. Osvědčené jsou posypy kokosem nebo strouhanými ořechy. Další zdobení krémem nebo modelovacími jedlými hmotami je spíše pro zkušené a pokročilé cukráře.
Jak roládu krájíme
Roládu krájíme napříč na plátky asi 1,5 cm silné. Krájíme ji nahřátým suchým nožem. Kromě rovných plátků můžeme také krájet střídavě šikmými a rovnými řezy „trojúhelníky“. Případné nedokonalosti skvěle skryje čokoládová poleva.