Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Granulovaný cukr

23. 11. 2019

granulovany-cukr.jpgNěkteré moučníky bývají zdobené velkými křupavými kousky cukru. Vždycky jsem si granulovaný cukr vozila z Rakouska nebo Německa, ale včera mi kamarádka poslala odkaz na video, jak si téměř totožné zdobení vyrobit v domácích podmínkách a za zlomkovou cenu originálu. :)

 

Suroviny:

50 g jemného pískového cukru

4-5 ml (g) studené vody

Možno lžička škrobu.

Další varianty - vanilka, kakao, citronové aroma, gelové potravinářské barvy a pod.

 

Postup:

Základní dávkování je cukr: voda 10:1. Cukr pokropíme vodou a promícháme. Chceme-li mít cukr hezky bílý, přidáme lžičku škrobu. Případně spojíme s kakaem, vanilkou a pod. (nemám vyzkoušeno).

Plech pokryjeme papírem na pečení. Použijeme děrovanou obracečku a lžíci nebo stěrku. Nabíráme mokrý cukr a přes dírky protlačujeme na papír. Dbáme, abychom na papír nedávali cukru mnoho, jinak by se mohl slepit.

Sušíme volně několik hodin nebo pro urychlení v troubě s ventilátorem a pootevřenými dvířky při 40-50°C asi 1-2 hodiny. Cukrové drobečky zpevní.

Suché můžeme prosít a nasypat do nějaké dobře uzavřené nádoby. 

Používáme na pečivo - sušenky, buchty a pod.

Cukr se při pečení pečiva v troubě nerozpustí, zůstane příjemně křupavý.

kanellbular.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Ještě videa pro lepší představu:

https://www.youtube.com/watch?v=vyIt090FCmI

https://www.youtube.com/watch?v=7ECQnfnpINM

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář