Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Pařížské noky

1. 3. 2014

pariz-noky-hotove.jpgVýborné bezmasé jídlo, zapřisáhlým masožravcům klidně do jejich porce přidejte kostičky dobré šunky :) Recept mi poslala kamarádka a já jí za něj tímto moc děkuju ;-)

Suroviny:

Noky:

250 ml mléka

100 g másla

150 g hladké mouky

špetka soli

4 vejce

4 lžíce strouhaného parmezánu nebo podobného sýra.

Bešamelová omáčka

50 g másla

50 g hladké mouky

1/2 l studeného mléka

špetka soli

trošku strouhaného muškátového oříšku

3 lžíce strouhaného sýra (může být gouda, parmezán, gruyére a pod.)

1 žloutek

100 ml smetany na vaření.

 Podle chuti dobrá šunka nakrájená na kostičky

Kousek másla do zapékacích formiček a trochu sýra navrch na zapečení.

Postup:

 Noky se tvoří z odpalovaného těsta. Nejsou složité, jen je potřeba dodržet postup.

Mléko a máslo přivedeme k varu, osolíme a vsypeme najednou všechnu mouku. Na mírnějším plameni důkladně promícháváme a propařujeme, až vznikne hladká koule z těsta, která se nelepí na hrnec a nechává na dně bílý povlak. Necháme vychladit. Pak do tohoto těsta postupně zašleháme jedno vejce po druhém (= další přidáme až tehdy, když je to dřívější dokonale zapracované). Vznikne ne moc hustá kaše, do které zamícháme nastrouhaný sýr.

Těsto přendáme do cukrářského sáčku s hladkou zdobičkou a do hrnce s vroucí vodou tvoříme noky asi 2,5 cm dlouhé, na konci zdobičky nok vždycky odřízneme nožem máčeným ve vroucí vodě. Lépe je, když na takovou práci máte pomocníka. Pokud se vám nedaří, můžete zkusit tvořit noky pomocí dvou lžiček, noky nesmí být velké. Noky vaříme po částech od vyplutí na hladinu asi 1 minutu. Vybereme je děrovanou naběračkou.

pariz-noky.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Na bešamelovou omáčku v kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Jakmile začne bělat, zalijeme studeným mlékem se solí a dobře rozšleháme dohladka. Strouhneme trošku muškátového oříšku a provaříme do zhoustnutí. Do částečně zchladlého přidáme smetanu, žloutek a sýr, promícháme. Můžeme vmíchat šunku.

besamel.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Keramické zapékací jednoporcové misky nebo jednu společnou vymažeme změklým máslem, dno pokryjeme omáčkou, vložíme všechny noky, opět zalijeme omáčkou, povrch posypeme sýrem a zapečeme v troubě vyhřáté na 180-200°C dočervena.

Podáváme horké s hlávkovým nebo jiným zeleninovým salátem.

Pozn.: noky v bešamelu při zapékání nabudou, jsou jako polštářky. Jídlo má jemnou, delikátní chuť. Dieta to tedy není

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář