Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kohout na víně

24. 11. 2018

kohout-na-vine.jpgSuroviny:

1 mladý kohoutek 

asi 150 g prorostlé slaniny

2 větší šalotky

2 mrkve

2 řapíky celeru nebo 1/4 malého bulvového

750 ml burgundského vína

2 lžíce červeného vinného octa

2 lžíce rajského protlaku

1 svazek bouqet garni (bobkový list, šalvěj, tymián, petržel a rozmarýn)

sůl

celý pepř a celé nové koření

máslo

200 g žampionů

1 sklenička naložených perlových cibulek

kohoutí jatýrka

 

Postup:

Začneme den předem: Kohouta očistíme a naporcujeme. Polovinu slaniny a obě cibule, mrkev a celer nakrájíme na kostičky a společně smažíme na trošce oleje (zbytek tuku pustí slanina) do zkaramelizování. 

Vmícháme protlak, zasmahneme a postupně přiléváme celkem asi 3 dl vína, vždy necháme zredukovat.  Pak přidáme všechno koření vložené do čajítka nebo plátěného sáčku a bouqet garni. Necháme přejít varem a zchladnout.

Pak do pekáčku naskládáme porce masa a zalijeme připravenou marinádou. Necháme odležet v chladnu 24 hodin.

Druhý den maso vyjmeme z marinády, osušíme a porce opečeme na másle ze všech stran dočervena. Vrátíme do pekáčku k marinádě, přilijeme trochu vína a dusíme zakryté v troubě při 150-160°C doměkka. Podle potřeby podléváme vínem nebo vodou. Porce vyjmeme, omáčku přecedíme, ale zeleninu vrátíme zpět.

Mezitím na pánvi osmahneme zbytek slaniny na kostičky, cibulky bez nálevu a čtvrtky nebo poloviny žampionů (dle velikosti). 

Játra z kohouta naškrábeme a rozmixujeme s troškou vína, přidáme k omáčce v pekáči, prohřejeme k bodu varu, ale už nevaříme. Tím se omáčka zahustí. Nakonec v omáčce rozšleháme kousek studeného másla, které omáčku zjemní.

Do omáčky přidáme směs z pánve, dochutíme a prohřejeme.

Kohouta podáváme s bramborovou kaší nebo vařenou polentou.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář