Rillettes (rijet)
Tyhle francouzské "škvarky" jsou skutečně výborné a já vřele doporučuju je vyzkoušet. :)
Suroviny:
Na 1 kg vepřového bůčku bez kostí s kůží
150 ml suchého bílého vína nebo půl na půl víno a voda
15-18 g soli
dle chuti drcený kmín a čerstvě mletý pepř - nemusí být.
Postup:
Je to úplně jednoduché: maso nakrájíme na kostičky o hraně asi 1,5 cm, dáme do hrnce, zalijeme tekutinou, osolíme a případně okořeníme, promícháme, dobře zakryjeme poklicí a na velmi mírném plameni - nejnižší stupeň - vaříme 6-8 hodin. Ideální jsou kamna, ve kterých mírně topíte. Můžete i v mírně vyhřáté troubě. Celá ta dobrota se dělá sama, není třeba míchat, jen občas zkontrolujte hladinu tekutiny.
Po uplynulé době by se maso mělo rozpadat na jednotlivá vlákna. Trošku ho rozmělněte mačkadlem na brambory a můžete lít do sklenic. Nechte otevřené zchladnout a pak zavřete a uchovávejte v chladnu. Jak dlouho vydrží nevím, u nás jen pár dní
Komentáře
Přehled komentářů
Ahoj Jaruško, taky jsem se léta chystala, četla různé recepty, ale už je rozhodnuto. Tvůj jednoduchý návod zvítězil. Za chvíli jdu krájet bůček. Už se těším na výsledek.
Re: To bude dobré!
(Jarka, 8. 2. 2014 13:33)Jéje, ahoj Dano, díky za návštěvu. Je to opravdu jednoduché. Dej pak vědět, jak vám chutnalo :)
tak
(vybusna, 4. 2. 2014 7:17)toto bezpochyby urobim...chystam sa uz na to roky a stale som sa k tomu nedokopala.....krasna praca jarka
Re: tak
(Jarka, 4. 2. 2014 7:29)Děkuji, to budu ráda. Taky jsem se na to chystala několik let a musím říct, že je to fakt moc dobré :)
To bude dobré!
(Di, 8. 2. 2014 13:17)