Makrela na cibuli a bílém víně (Maquereaux au vin blanc)
Klasické jednoduché jídlo. Pár základních ingrediencí a ve výsledku výborná bašta - to mám ráda :)
Suroviny:
4 makrely
trochu olivového oleje
2 střední cibule
10 kuliček pepře
několik snítek hladkolisté petržele
asi 2 dl bílého suchého vína
mořská sůl.
Příloha:
1 kg oloupaných brambor
asi 1 a 1/4 kg bulvového celeru = 1 větší
máslo
zelená část pórku
sůl.
Postup:
Oloupané brambory pokrájíme na kostky a vložíme do vody, přivedeme k varu (nové brambory vkládáme až do vařící vody). Pak osolíme a přidáme k nim očištěný celer nakrájený na stejné kostky. Vaříme společně doměkka. Na másle osmažíme na proužky nakrájený pórek. Když jsou brambory i celer měkké, scedíme je a necháme chvilku odpařit. Pak k nim přidáme pórek i s máslem, na kterém se smažil a společně rozšťoucháme. Dosolíme podle chuti.
Mražené makrely rozmrazíme ve studené vodě i s obalem, pak je omyjeme a očistíme, odřízneme hlavu, ploutve a ocas. Osolíme uvnitř i na povrchu, břicho jim vyložíme petrželovými natěmi. Do pekáčku kápneme olej, dno vyložíme oloupanými na půlkolečka nakrájenými cibulemi a listy petržele, položíme makrely, podlijeme vínem a pečeme v troubě na 250°C nebo pod grilem z obou stran dočervena.
Z makrel vyjmeme petrželové natě a podáváme s výpekem a šťouchanými bramborami.
Komentáře
Přehled komentářů
Urcite takto chutna i mne, jednoducha a bez zbytecnych ochucovadel, ktere "zabiji" chut ryby.
Re: Dobra rybka
(Jarka, 24. 2. 2014 17:21)To neřeš, já Ti rozumím ;-) Taky mám ráda ryby upravené co nejjednoduššeji (fuj, to je slovo) :D
Dobra rybka
(Jitkas, 24. 2. 2014 16:23)