Pissaladière - kynutý cibulový koláč s ančovičkami a olivami
Někdo tento koláč přirovnává k italské pizze, ale pizza má hodně tenké těsto. Zde je těsto silnější a náplň neitalská, přesto moc a moc dobrá. Ochutnáte a pak si jdete přidat a znovu a znovu... :) Pokud máte rádi ančovičky a olivy, neváhejte a zkuste.
Suroviny:
Kynuté nesladké těsto:
500 g hladké mouky
200 ml mléka nebo vody
20 g droždí
1 lžička soli
80 g rozpuštěného másla nebo oleje
lžička medu do kvásku
Náplň:
1 kg cibulí
sůl, pepř, tymián
olej
ančovičky
černé olivy
Postup:
Z trochy odvážené mouky, droždí, medu a vlažného mléka vytvoříme kvásek a necháme vzejít.
Pak přidáme tuk, žloutky, sůl a zbytek mouky a vymísíme hladké nelepivé těsto, které necháme vykynout.
Mezitím na oleji restujeme na půlkolečka nakrájené oloupané cibule dozlatova. Osolíme, opepříme a poprášíme tymiánem. Necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozválíme, položíme na plech vyložený papírem na pečení, poklademe vrstvou cibule a ozdobíme do kříže kladenými ančovičkami. Do "okýnek" vložíme okapané olivy.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Podáváme vlažné.