Salát niçoise /nysuáz/
Salát pocházející od města Nice má mnoho variací, některé jsou nesprávné. Původní salát byl velmi prostý (nějaká zelená zelenina, rajčata, tuňák, vejce, olivy a ančovičky) a rozhodně neobsahoval škroboviny - brambory ani rýži ani kukuřici ani pečivo.
Suroviny:
listy salátu, omyté a osušené
1 malá konzerva tuňáka
2 vejce natvrdo, nakrájená na čtvrtiny
2-3 rajčata nebo 4-5 cherry rajčátek
černé olivy
250 g zelených fazolí povařených ve slané vodě a zchlazených - místo vařených fazolek zkuste čerstvě vyloupaný zelený hrášek :)
5-6 filetů ančoviček
Zálivka:
2 lžíce vinného octa
1 lžíce francouzské hořčice
sůl - citlivě, pepř
6 lžic olivového oleje
možno trošku nasekaného estragonu
Postup:
Snadný - ingredience navrstvěte na mísu. Na zálivku prošlehejte vzájemně všechny ingredience, nalijte na salát a podávejte.