Kološvárské zelí
Vynikající maďarské pikantní jídlo z masa, kysaného zelí a rýže. Dohromady tvoří báječnou symfonii chutí, plnou a sytou. V každé rodině se dělá malinko jinak, nám chutná tato verze:)
Suroviny:
6 porcí
1 kg vepřové plece, sádlo
1 kg kysaného zelí
250 g sypké rýže
500 ml masového vývaru
1 velká cibule
3 maďarské klobásy
mletá sladká a pálivá paprika
drcený kmín
kelímek kysané smetany
sůl, pepř.
Postup:
Rýži propláchneme, zalijeme masovým vývarem a vaříme 5 minut, pak scedíme.
Kysané zelí překrájíme na kratší nudličky, šťávu zachytíme.
Klobásky oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Z masa si uděláme ostrý perkelt: Na sádle osmahneme drobně nakrájenou cibuli do světle růžova. Přidáme na malé kostky nakrájené maso (kostky menší než na guláš, někdo dokonce maso mele, ale my máme raději, když v jídle vidíme strukturu jednotlivých ingrediencí), opečeme, zasypeme oběma paprikami (nešetříme), kmínem, osolíme a opepříme a opékáme, dokud se maso nezatáhne. Pak podlijeme vodou nebo dalším vývarem, uvedeme k varu a dusíme doměkka. Tekutina by měla maso zcela zakrývat.
Pekáček vymažeme sádlem a skládáme po vrstvách zelí i se šťávou, rýži, perkelt z masa a kolečka klobásy. Vrstvy by měly být tenké. Já z důvodu lepšího prolnutí chuti všechny ingredience smíchám a pak teprve vložím do pekáčku. Není to tak estetické, ale chutě se lépe prolnou. V tomto stavu je ideální nechat v chladnu do druhého dne a pak teprve péci.
Peče se v troubě vyhřáté na 200°C asi 40 - 50 minut, dokud rýže nevsákne tekutinu a nezměkne.
Podávám s chlebem.
Pozn.: Někdo dělá bez klobásky, ale nám by tam chyběla. Zkoušela jsem i verzi s přidáním rajského protlaku, špatné to není, ale pokud dáte kvalitní papriku a dáte jí dost, jídlo bude hezky červené i bez protlaku.
Komentáře
Přehled komentářů
Ja se na tohle jidlo chystam uz dlouho, takze dekuji.
Lucka
Re: I u nas bude....:-D
(Jarka, 20. 5. 2014 17:01)
:) Děkuji, určitě si pochutnáš, dělám ho už mnoho let.
Udelam si
(Jitkas, 19. 5. 2014 11:51)Ovsem bez klobasky, tu tady nevedou, chystam se na tu krasu brzy. Tak barvicku pokrmu mas uzasnou, to se musi nechat!! Jo, mam jen zeli z plechovky, to sklenicove doslo, chtelo by to asi domaci, ze?
Re: Udelam si
(Jarka, 19. 5. 2014 17:26)
No, co si budeme povídat, domácí je domácí, ale pokud máš oblíbené některé kupované, klidně ho použij, když vám chutná i jinak, nezklame vás ani v tomto jídle.
U nás by to bez klobásky neprošlo, ale vím, že třeba Mili dělá kološvárské zelí bez ní a věřím, že i tak je dobré. Proč ne.
I u nas bude....:-D
(chocolate, 19. 5. 2014 23:11)