Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Kološvárské zelí

18. 5. 2014

kolosvar.jpgVynikající maďarské pikantní jídlo z masa, kysaného zelí a rýže. Dohromady tvoří báječnou symfonii chutí, plnou a sytou. V každé rodině se dělá malinko jinak, nám chutná tato verze:)

 

Suroviny:

6 porcí

1 kg vepřové plece, sádlo

1 kg kysaného zelí

250 g sypké rýže

500 ml masového vývaru

1 velká cibule

3 maďarské klobásy

mletá sladká a pálivá paprika

drcený kmín

kelímek kysané smetany

sůl, pepř.

Postup:

Rýži propláchneme, zalijeme masovým vývarem a vaříme 5 minut, pak scedíme.

Kysané zelí překrájíme na kratší nudličky, šťávu zachytíme.

Klobásky oloupeme a nakrájíme na kolečka.

Z masa si uděláme ostrý perkelt: Na sádle osmahneme drobně nakrájenou cibuli do světle růžova. Přidáme na malé kostky nakrájené maso (kostky menší než na guláš, někdo dokonce maso mele, ale my máme raději, když v jídle vidíme strukturu jednotlivých ingrediencí), opečeme, zasypeme oběma paprikami (nešetříme), kmínem, osolíme a opepříme a opékáme, dokud se maso nezatáhne. Pak podlijeme vodou nebo dalším vývarem, uvedeme k varu a dusíme doměkka. Tekutina by měla maso zcela zakrývat.

Pekáček vymažeme sádlem a skládáme po vrstvách zelí i se šťávou, rýži, perkelt z masa a kolečka klobásy. Vrstvy by měly být tenké. Já z důvodu lepšího prolnutí chuti všechny ingredience smíchám a pak teprve vložím do pekáčku. Není to tak estetické, ale chutě se lépe prolnou. V tomto stavu je ideální nechat v chladnu do druhého dne a pak teprve péci.

Peče se v troubě vyhřáté na 200°C asi 40 - 50 minut, dokud rýže nevsákne tekutinu a nezměkne.

Podávám s chlebem.

Pozn.: Někdo dělá bez klobásky, ale nám by tam chyběla. Zkoušela jsem i verzi s přidáním rajského protlaku, špatné to není, ale pokud dáte kvalitní papriku a dáte jí dost, jídlo bude hezky červené i bez protlaku.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

I u nas bude....:-D

(chocolate, 19. 5. 2014 23:11)

Ja se na tohle jidlo chystam uz dlouho, takze dekuji.
Lucka

Re: I u nas bude....:-D

(Jarka, 20. 5. 2014 17:01)

:) Děkuji, určitě si pochutnáš, dělám ho už mnoho let.

Udelam si

(Jitkas, 19. 5. 2014 11:51)

Ovsem bez klobasky, tu tady nevedou, chystam se na tu krasu brzy. Tak barvicku pokrmu mas uzasnou, to se musi nechat!! Jo, mam jen zeli z plechovky, to sklenicove doslo, chtelo by to asi domaci, ze?

Re: Udelam si

(Jarka, 19. 5. 2014 17:26)

No, co si budeme povídat, domácí je domácí, ale pokud máš oblíbené některé kupované, klidně ho použij, když vám chutná i jinak, nezklame vás ani v tomto jídle.
U nás by to bez klobásky neprošlo, ale vím, že třeba Mili dělá kološvárské zelí bez ní a věřím, že i tak je dobré. Proč ne.