Pečené uzené maso s křenovou omáčkou
Suroviny:
750 g uzené krkovice
1 cibule
sádlo.
Omáčka:
40 g másla
40 g hladké mouky
1/4 litru hovězího vývaru nebo vody
1/2 litru smetany
sůl
podle chuti cukr
asi 30 g čerstvého strouhaného křenu.
Postup:
Maso omyjeme, přidáme rozpůlenou cibuli v čisté slupce, podlijeme a pečeme přikryté při 200°C doměkka.
Z másla a mouky připravíme na mírném ohni světlou jíšku, zředíme ji chladným vývarem nebo studenou vodou a smetanou a dobře rozmícháme. Provaříme 20 minut. Ochutíme solí, podle chuti cukrem a do hotové vmícháme křen, už nevaříme! Můžeme vmíchat i čerstvý žloutek. Nám chutná i s vařeným hovězím masem
Jako příloha jsou nejlepší klasické knedlíky, ale mohou být i brambory.