Vepřové kosti pečené v medovočesnekové marinádě
Spojení medu, česneku a chilli a použití na vepřová žebírka je labužníkům známé. Já jsem tentokrát pekla tzv. křížové kosti, někde to koupíte pod názvem vepřové ocásky. Je to kus křížové kosti s kusem libového a šťavnatého masa. Mňam! Recept jsem doplnila o rozmarýn a byla to dobrá volba, rozmarýn se k této kombinaci skvěle hodí :)
Suroviny:
2 kg vepřových křížových kostí nebo žeber
60 ml medu
60 ml olivového oleje
60 ml červeného vinného octa
3-4 stroužky česneku
1 chilli paprička
2-3 snítky čerstvého nebo vrchovatá kávová lžička sušeného rozmarýnu
sůl
voda nebo trochu vývaru
Postup:
Oloupané stroužky česneku rozmáčkneme plochou nože a nasekáme, přidáme nasekanou chilli papričku a vše rozmícháme s medem, octem a olejem. Vepřové kosti omyjeme, osušíme, potřeme marinádou, naskládáme do pekáčku, poklademe romarýnem a necháme aspoň 2 hodiny v chladnu rozležet.
Pak ze všech stran maso osolíme, lehce podlijeme a pečeme v troubě vyhřáté na 220°C. V průběhu pečení podléváme podle potřeby, otáčíme a přeléváme výpekem. Pečeme dočervena. Podáváme s chlebem a švestkovou omáčkou (viz poznámka) nebo se šťouchanými bramborami.
Pozn.:
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/pomazanky--salaty-a-studena-kuchyne/svestkova-chilli-omacka.html
Komentáře
Přehled komentářů
super
Toto mi uniklo
(Jitkas, 25. 3. 2014 17:10)A muselo to byt hodne dobre! S tim chlebikem a svestkovou majdou jste si pekne smakli, ze?
Re: Toto mi uniklo
(Jarka, 25. 3. 2014 17:17):) Jo, moc dobré to bylo. Žebra takhle dělám už dlouho, "ocásky" jsem nakládala poprvé. Je na nich víc masa, což je fajn :)
Ok
(Jirka, 25. 3. 2014 17:47)