Telecí pečené s bylinkami
Telecí je u nás vzácné a nebo chodím málo často k řezníkovi. Naposledy jsem ho vařila holkám, když byly ještě malé cácorky a to už je bezmála 20 let. Původně jsem šla pro úplně jiné maso a na pultě poslední dva asi kilové kousky telecí kotlety (pečeně) s kostí. Já hloupá jsem vzala jen jeden kus, ten druhý mohl počkat pár dní v mrazáku. No, možná za dalších 20 let, až zase náhodně natrefím na telecí, budu moudřejší - však chybama se člověk učí, ne? :D
Maso bylo jako dort, jemně ochucené, ostatně telecí víc nepotřebuje.
Suroviny:
Asi 1 kg telecího karé nebo kotletky v celku
máslo a olivový olej
sůl, pepř
1 malý stroužek česneku
tymián, rozmarýn, listová petrželka - ideálně čerstvé, v nouzi mražené nebo sušené
1 dl bílého suchého vína
Postup:
Maso otřeme vlhkou utěrkou, osolíme, opepříme a na směsi másla a oleje opečeme ze všech stran pěkně dočervena. Přendáme do pekáčku (já jsem pekla v remosce), tuk po opékání zalijeme vínem a odvaříme.
Maso lehce potřeme rozmačkaným česnekem - nesmí ho být moc, jen aby trošku maso ovoněl. Posypeme bylinkami, podlijeme směsí z opékání a pečeme nejdříve přikryté při 180°C 1-1,5 hodiny, pak odkryjeme a při 200°C dopečeme na barvu. Průběžně přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podlijeme vodou, ale v remosce to nebylo potřeba.
Podávala jsem horké s pečenými bramborami a přírodně dušenou mrkví (mrkev, máslo, sůl)
Moc dobré to bylo
Komentáře
Přehled komentářů
Krásný receptík, krásně naservírováno :-) Dokonalost spočívá v maličkostech, sama však maličkost není - pro Tebe tak typické:-)
Máš moc pěkné stránky, chodím nakukovat .
Parádní recept
(maiva, 23. 1. 2016 20:42)