Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Pastýřský koláč - slavný Shepherd's Pie

10. 5. 2013

pastyrfin1.jpgTento původem irský masový pokrm se správně dělá z masa jehněčího. Ovšem, kde by obyčejný smrtelník z malého města sehnal jehněčí vhodné na mletí? Za hodně drahý peníz zde seženu leda jehněčí na pečení nebo gril a to je škoda masa. Takže jsem vařila z hovězího, což je povolená varianta. V ostatních ingrediencích jsem se snažila zachovat autenticitu. Musím říct, že to bylo velmi dobré a trošku jsem přehodnotila svůj předsudek, že kuchyně Britského souostroví nestojí za mnoho :)

 

 

 

Suroviny:

700 g mletého jehněčího nebo hovězího masa

1 velká mrkev

2 řapíky celeru

1 velká cibule

olej

čerstvý rozmarýn a tymián

sůl, pepř

1 rajský protlak

1 dl červeného vína

hovězí vývar

worcesterská omáčka.

Bramborová kaše:

necelý 1 kg brambor

1 velká kořenová petržel

máslo

smetana nebo plnotučné mléko

sůl, pepř

asi 200 g dobrého tučného sýra na posypání - ideálně čedar nebo madeland.

Postup:

Na oleji zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, plátky celeru a chvíli opékáme. Pak vložíme mleté maso, opékáme společně a snažíme se maso rozdrobit, aby nezůstalo slepené. Jakmile se nám to podaří, dochutíme kořením, worcestrem, zalijeme protlakem a vínem, podle potřeby vývarem, přihodíme posekané bylinky a dusíme na mírném plameni pod pokličkou, dokud se tekutina z větší části nevydusí.

Mezitím uvaříme oloupané brambory s petrželí nakrájenou na kostičky, scedíme, přidáme kousek másla a horkou smetanu, sůl, můžeme lehce opepřit a vyšleháme poměrně hustou kaši. Do hotové vmícháme 2/3 strouhaného sýra.

Na pekáček dáme masovou směs, na ni navršíme kaši z brambor, povrch načechráme, aby zůstaly špičky, posypeme nastrouhaným zbytkem sýra a zapečeme v troubě vyhřáté na 220°C asi 30 minut.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář