Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Paštika z divoké kachny

7. 1. 2014

kachni-pastika.jpgVyhráli jsme na mysliveckém plese v tombole divokou kachnu. Už jsem jednou dělala paštiku z divoké kachny, takže jsem nevstupovala do zcela neznámých vod. Opět to bylo vynikající jídlo a byla jsem velmi pochválena.

 

Suroviny:

1 divoká kachna

lžíce másla

250 g kuřecích jater

500 g mleté vepřové plece

asi 2 dl suchého červeného vína

divoké koření: půl lžičky tymiánu, 5 kuliček jalovce, 3 bobkové listy, asi 7 kuliček nového koření, asi 10 kuliček celého pepře

sůl

plná hrst mandlových plátků

asi 300 g tence nakrájené slaniny (např. anglické, ale není podmínkou).

Postup:

Z kachny stáhneme kůži i s peřím, neškubeme ji, stejně to jde špatně. Při stahování si pomáháme malým ostrým nožíkem, kterým uvolňujeme kůži od trupu. Konce křídel a nohou odřízneme a vyhodíme. Pak ji pozorně vykucháme: nařízneme ji mělce od řitního otvoru až k hrudní chrupavce a opatrně vyjmeme vnitřnosti. Pokud už byla vyháčkovaná, odpadá nám starost se žlučí, pokud ne, opatrně ji v játrech najdeme a odřízneme, raději netrháme, aby žlučový váček nepraskl a žluč nám neznečistila zbytek vnitřností. Toto děláme vždy zásadně MIMO kachnu. Vylitá žluč znehodnotí maso, muselo by se vyhodit. Z vnitřností ponecháme pouze žaludek, játra a srdce. Žaludek rozřízneme, otevřeme a vyčistíme, stáhneme vnitřní blánu.

Kachnu a vnitřnosti důkladně omyjeme. Na másle zpěníme koření, přidáme osolenou a rozpůlenou kachnu, žaludek a srdce, lehce opečeme, podlijeme vínem a dusíme doměkka. Podle potřeby mírně podléváme vínem. Necháme zchladnout, klidně do druhého dne. Vývar ponecháme.

Pak maso vykostíme a spolu s žaludkem a srdcem umeleme na masovém strojku. Přidáme mletou vepřovou plec a naškrabaná kachní i kuřecí játra. Dosolíme (opatrně), přidáme mandlové lupínky a pomocí části vývaru z kachny vytvoříme kašovitou hmotu. Formu na biskupský chlebíček vyložíme plátky slaniny tak, aby se mírně překrývaly a pokryly celé dno i boky formy. Pak vlijeme paštiku, zakryjeme opět slaninou.

Formu vložíme do pekáčku a nalijeme do něj vodu tak, aby zevně sahala do poloviny formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 1,5 - 2 hodiny. Pak vyjmeme z vodní lázně a necháme zchladnout. Vyklopíme a zabalíme do alobalu. Krájíme ztuhlé na tenké plátky, podáváme s brusinkami (já jsem brusinkový kompot smíchala s pomerančovou marmeládou) a čerstvým pečivem.

Omlouvám se za kvalitu fotky, bylo foceno večer pomocí blesku a to nikdy není moc kvalitní foto

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář