Bigos
Nastává podzim a s ním i čas na vydatnější jídla, která zahřejí :) Receptů na tuto polskou baštu je mnoho, vlastně se dá říci, že se recept mění rodinu od rodiny. Základ ale zůstává - více druhů masa a zelí kysané i čerstvé. A věřte, pochutnáte si, jako jsme si pochutnali my.
Suroviny:
100 g špeku nebo uzeného bůčku
2 lžíce sádla
1 velká cibule
2 paprikové klobásy
voda
250 g hovězího zadního
250 g vepřového plecka
250 g vepřového bůčku
5 bobkových listů
1 lžička kmínu
1 lžíce mleté sladké papriky
4 lžíce rajského protlaku
1/2 kg syrového zelí
2 hrsti sušených hub
2 hrsti sušených švestek
1/4 l bílého vína
1/2 kg kysaného zelí
sůl, mletý pepř
majoránka.
Postup:
Všechny ingredience, které jdou krájet, nakrájíme na kostky. Houby namočíme do vlažné vody a necháme nabobtnat.
Do velkého hrnce dáme rozpustit sádlo, přidáme slaninu, vypečeme, na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, dále vložíme klobásku, zasmahneme, přidáme maso a kmín, orestujeme, bobkový list a papriku, orestujeme, rajský protlak, zarestujeme, bílé víno a necháme ho zprudka odpařit, pak houby i s vodou, ve které se máčely, syrové zelí, švestky, osolíme, opepříme, podle potřeby ještě trochu podlijeme vodou, přiklopíme a necháme vařit zvolna, až tři hodiny.
Po dvou hodinách varu přidáme kysané zelí. Na závět dochutíme majoránkou, případně ještě solí a pepřem.
Zdroj: Tv pořad Kluci v akci.