Rumunská sarma
Když točili Kluci v akci v rumunském Banátu, ukazovali tam usedlíci i postup na uvaření téhle dobroty. Vyzkoušejte, stojí za to :)
Suroviny:
Kysané zelné listy nebo
čerstvé listy
ocet
voda a sůl.
Masová náplň:
1 velká cibule
olej
800 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
pepř
sladká paprika
sůl
150 g rýže
snítka kopru
400 ml rajčatové šťávy (dala jsem plechovku loupaných rajčat a trochu feferonkové pasty).
Na podávání:
bílý chléb
možno kysanou smetanu.
Postup:
Pokud nemáme kysané listy, povaříme ty čerstvé v octové osolené vodě asi 10 minut. Po zchladnutí vyřízneme košťál.
Nakrájenou cibuli orestujeme na oleji dosklovata. Přidáme k mletému masu, ochutíme paprikou, pepřem, solí a promícháme s propláchnutou rýží. Do zelných listů vložíme postupně válečky z masové směsi, zabalíme a utěsníme.
Závitky naskládáme natěsno do kastrolu nebo pekáčku, položíme snítku kopru, podlijeme trochu vodou a rajčatovou šťávou a dusíme v troubě asi 45-60 minut při 150°C. Šťáva se nezahušťuje, může se doplnit kysanou smetanou a jí se s bílým pečivem. Druhý den ohřáté je to ještě lepší :-)
Poznámka: Podle Kluků v akci. Je to pokrm z rumuského Banátu, z obce Svatá Helena. Sarmu jsem vždycky dělávala tak, že jsem povařila čerstvé zelné listy v octové vodě. Letos jsem při nakládání zelí zkusila naložit i celou půlku zelné hlávky kvůli tomuto pokrmu. Kysané listy jsou mnohem chutnější, už jinak dělat nebudu ;-)