Karbanátky na pivě
Čas od času jsem dělala buřty na černém pivě, pak jsme měli pauzu, protože chvíli trvalo, než začali místní řezníci konečně konkurovat velkododavatelům svými poctivými buřty z kvalitního masa. V mezidobí mne napadla poměrně chutná variace z mletého masa, maso si namelte sami nebo nechte namlít u spolehlivého řezníka.
Suroviny:
Hmota na masové karbanátky dle vašich zvyklostí a chutí
- já dávám na 750 g masa (2/3 vepřové, 1/3 hovězí)
100 g anglické nebo jiné libovější slaniny
1 cibuli
3 stroužky česneku
1 namočenou housku
2 vejce
majoránku
sůl, pepř
podle potřeby strouhanku na zahuštění.
Cibuli předem osmahnu na nakrájené slanině a pak umelu spolu s masem.
Dále:
4 cibule
4 papriky
ostrý kečup - nejlépe domácí
černé pivo.
Postup:
Z hmoty vytvoříme karbanátky, neobalujeme. Naskládáme je do pekáčku, proložíme na hrubo nakrájenou cibulí a proužky paprik, zalijeme kečupem a pivem a pečeme, dokud omáčka nezhoustne. Pivo se musí úplně vypéct. Podáváme s čerstvým chlebem.
Pozn.: pokud seženete opravdu dobré špekáčky, nařízněte je jako na opékání, vložte do pekáčku místo karbanátků a pak už postupujte stejně.