Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Boží milosti

5. 2. 2015

bozi-milosti-ruze.jpgKromě koblih se během masopustu smaží i Boží milosti. Jsou jednodušší a méně pracné než koblihy. Receptů je víc, ale liší se jen v drobnostech. Některé recepty využívají jako kypřidla bílé víno, tento recept místo vína obsahuje rum. Recept je léty prověřený, na Velikonoční jarmark u nás ve škole smažíme Boží milosti ze 4 dávek :D

 

 

 

 

Suroviny:

 380 g polohrubé mouky

špetka soli

2 žloutky

50 g másla

lžíce cukru

200 ml kysané smetany

1/4 kávové lžičky prášku do pečiva

1 polévková lžíce rumu.

Olej na smažení

moučkový cukr s vanilkou nebo skořicí na obalování.

Postup:

 Změklé máslo utřeme s cukrem do hladka, přidáme sůl a žloutky, vyšleháme do krému, pak přidáme rum, smetanu a mouku prosátou s práškem do pečiva. Uhněteme hladké nelepivé těsto. Po částech rozvalujeme, vykrajujeme rádlem nebo formičkami drobnější tvary, větší tvary prořízneme, aby se nekroutily a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dočervena. Necháme odsát přebytečný tuk a obalíme v cukru.

Hezké jsou růžičky: z plátu vykrojíme formičkami 3 velikosti kytiček, složíme na sebe od největší po nejmenší, mezi vrstvami vždy střed trošku  potřeme bílkem. Pak uprostřed uděláme prstem důlek, čímž se kytičky spojí a rozevřou. Smažíme nejprve vrchem dolů, pak obrátíme a dosmažíme. Viz obrázky.

bozi-milost-testo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

bozi-milosti.jpg

 

 

 

 

 

 

 

bozi-milosti-masle.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

bozi-milosti-stuzka.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jiné tvary tohoto pečiva:

bozi-milosti-kniha.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář