Boží milosti
Kromě koblih se během masopustu smaží i Boží milosti. Jsou jednodušší a méně pracné než koblihy. Receptů je víc, ale liší se jen v drobnostech. Některé recepty využívají jako kypřidla bílé víno, tento recept místo vína obsahuje rum. Recept je léty prověřený, na Velikonoční jarmark u nás ve škole smažíme Boží milosti ze 4 dávek :D
Suroviny:
380 g polohrubé mouky
špetka soli
2 žloutky
50 g másla
lžíce cukru
200 ml kysané smetany
1/4 kávové lžičky prášku do pečiva
1 polévková lžíce rumu.
Olej na smažení
moučkový cukr s vanilkou nebo skořicí na obalování.
Postup:
Změklé máslo utřeme s cukrem do hladka, přidáme sůl a žloutky, vyšleháme do krému, pak přidáme rum, smetanu a mouku prosátou s práškem do pečiva. Uhněteme hladké nelepivé těsto. Po částech rozvalujeme, vykrajujeme rádlem nebo formičkami drobnější tvary, větší tvary prořízneme, aby se nekroutily a smažíme ve vyšší vrstvě oleje dočervena. Necháme odsát přebytečný tuk a obalíme v cukru.
Hezké jsou růžičky: z plátu vykrojíme formičkami 3 velikosti kytiček, složíme na sebe od největší po nejmenší, mezi vrstvami vždy střed trošku potřeme bílkem. Pak uprostřed uděláme prstem důlek, čímž se kytičky spojí a rozevřou. Smažíme nejprve vrchem dolů, pak obrátíme a dosmažíme. Viz obrázky.
jiné tvary tohoto pečiva: