Jihočeská krajkovice - kynutý slaný koláč s bramboramii
Suroviny:
1/2 kg hrubé mouky
1/4 l piva
1/4 l vody
30 g droždí
2 vejce
100 g domácích sádla
100 g škvarků nebo slaniny nebo domácího uzeného masa
2 velké brambory vařené ve slupce (asi 350 g celkem)
2 velké syrové brambory (asi 350 g celkem)
dobromysl, česnek dle chuti, sůl.
sádlo na vymazání pekáče a celý (nemletý) mák na vysypání.
Postup:
Vařené i syrové brambory oloupeme a nastrouháme najemno. V tekutině rozpustíme droždí. Škvarky nebo slaninu nebo uzené rozpečeme na sádle a necháme vychladnout.
Z mouky, směsi piva a vody s droždím, zchladlého tuku, vajec a nastrouhaných brambor umícháme těsto. Ochutíme bylinkami a rozetřeným česnekem se solí.
Pekáč na pečení husy vymažeme sádlem a vysypeme mákem. Nalijeme těsto a necháme asi půl hodiny kynout.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova.
Nejlepší je krajkovice vlažná a přikusuje se k polévkám (např. bramboračka nebo kulajda). Ale je skvělá i studená s hrnkem bílé kávy.
Pozn.: Krajkovice se pekla někde ještě peče v okolí Tábora, Bechyně a pod. Od nás, coby kamenem dohodil :). Recept jsem poskládala z internetu a podle našich chutí.