Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Jihočeská krajkovice - kynutý slaný koláč s bramboramii

22. 3. 2020

bramborova-buchta2.jpgSuroviny:

1/2 kg hrubé mouky

1/4 l piva

1/4 l vody

30 g droždí

2 vejce

100 g domácích sádla

100 g škvarků nebo slaniny nebo domácího uzeného masa

2 velké brambory vařené ve slupce (asi 350 g celkem)

2 velké syrové brambory (asi 350 g celkem)

dobromysl, česnek dle chuti, sůl.

sádlo na vymazání pekáče a celý (nemletý) mák na vysypání.

 

Postup:

Vařené i syrové brambory oloupeme a nastrouháme najemno. V tekutině rozpustíme droždí. Škvarky nebo slaninu nebo uzené rozpečeme na sádle a necháme vychladnout.

Z mouky, směsi piva a vody s droždím, zchladlého tuku, vajec a nastrouhaných brambor umícháme těsto. Ochutíme bylinkami a rozetřeným česnekem se solí. 

Pekáč na pečení husy vymažeme sádlem a vysypeme mákem. Nalijeme těsto a necháme asi půl hodiny kynout. 

Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova.

Nejlepší je krajkovice vlažná a přikusuje se k polévkám (např. bramboračka nebo kulajda). Ale je skvělá i studená s hrnkem bílé kávy. 

Pozn.: Krajkovice se pekla  někde ještě peče v okolí Tábora, Bechyně a pod. Od nás, coby kamenem dohodil :). Recept jsem poskládala z internetu a podle našich chutí.