Volarské koláče
Jemné kynuté poměrně velké koláče netradičního čtvercového tvaru se v jihočeských Volarech pekly na větší slavnosti - posvícení, poutě, svatba, křtiny apod. Jsou vždy plněné ochuceným tvarohem a sypané strouhaným perníkem. Vychladlé se krájí na čtvrtiny.
Suroviny:
Jemné koláčové těsto
Tvarohová náplň:
2 měkké tvarohy
4 lžíce cukru (nebo víc dle chuti)
2 žloutky
2-4 lžíce mléka
citronová kůra
vanilkový cukr
rozinky
rozehřáté máslo a strouhaný perník
Postup:
Tvarohy rozmícháme s ostatními ingrediencemi dohladka, vmícháme rozinky.
Z vykynutého těsta odkrajujeme větší kousky, zakulatíme na bochánky a necháme 15 minut odpočinout. Pak z nich vyválíme čtverce, potřeme nádivkou a rohy složíme ke středu jako psaníčko.
Po dokynutí potřeme máslem, posypeme perníkem, položíme na plechy vyložené papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C dočervena.
Vychladlé krájíme na čtvrtiny.