Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Volarské koláče

3. 5. 2020

volarske-kolace-1.jpgJemné kynuté poměrně velké koláče netradičního čtvercového tvaru se v jihočeských Volarech pekly na větší slavnosti - posvícení, poutě, svatba, křtiny apod. Jsou vždy plněné ochuceným tvarohem a sypané strouhaným perníkem. Vychladlé se krájí na čtvrtiny.

Suroviny:

Jemné koláčové těsto

Tvarohová náplň:

2 měkké tvarohy

4 lžíce cukru (nebo víc dle chuti)

2 žloutky

2-4 lžíce mléka

citronová kůra

vanilkový cukr

rozinky

 

rozehřáté máslo a strouhaný perník

 

Postup:

Tvarohy rozmícháme s ostatními ingrediencemi dohladka, vmícháme rozinky.

Z vykynutého těsta odkrajujeme větší kousky, zakulatíme na bochánky a necháme 15 minut odpočinout. Pak z nich vyválíme čtverce, potřeme nádivkou a rohy složíme ke středu jako psaníčko.

Po dokynutí potřeme máslem, posypeme perníkem, položíme na plechy vyložené papírem na pečení a upečeme v troubě vyhřáté na 180°C dočervena.

Vychladlé krájíme na čtvrtiny.

volarske-kolace2.jpg

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář