Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Měchurky

3. 5. 2020

mechurky1.jpgJemné kynuté pečivo plněné ochuceným tvarohem, původ pečiva Jindřichohradecko. Upečené pečivo je hezky "naducané", nafouklé jako měchuřina, odtud název. Naducanost způsobuje pára, která uniká z náplně a zvedá těsto.

Suroviny: 

Jemné koláčové těsto, například tohle: 

Tvarohová nádivka:

2 měkké tvarohy v kostce

strouhaná citronová kůra

4 lžíce cukru (i víc - dle chuti)

2 vanilkové cukry

špetička muškátového květu

2-4 lžíce mléka

2 žloutky

možno rozinky nebo čerstvé ovoce - např. švestky

 

rozšlehaný bílek před pečením

rozehřáté máslo po upečení

 

Postup:

Tvarohy rozmícháme s ostatními igrediencemi na hladkou "kaši".

Z vykynutého těsta odkrajujeme malé (20 g) kousky, které zakulatíme na bochánek a necháme asi 15 minut odpočinout. Pak rozválíme na tenké kolečko nebo oválek, střed potřeme nádivkou, můžeme doplnit rozinkami nebo ovocem a přehneme jako taštičku. Vidličkou ozdobíme okraje (zároveň tím uzavřeme nádivku, aby nevytekla).

Tvary klademe na plechy vyložené papírem nebo fólií na pečení, po dokynutí potřeme bílkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dočervena. Po upečení horké potřeme máslem a zchladlé poprášíme moučkovým cukrem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář