Měchurky
Jemné kynuté pečivo plněné ochuceným tvarohem, původ pečiva Jindřichohradecko. Upečené pečivo je hezky "naducané", nafouklé jako měchuřina, odtud název. Naducanost způsobuje pára, která uniká z náplně a zvedá těsto.
Suroviny:
Jemné koláčové těsto, například tohle:
Tvarohová nádivka:
2 měkké tvarohy v kostce
strouhaná citronová kůra
4 lžíce cukru (i víc - dle chuti)
2 vanilkové cukry
špetička muškátového květu
2-4 lžíce mléka
2 žloutky
možno rozinky nebo čerstvé ovoce - např. švestky
rozšlehaný bílek před pečením
rozehřáté máslo po upečení
Postup:
Tvarohy rozmícháme s ostatními igrediencemi na hladkou "kaši".
Z vykynutého těsta odkrajujeme malé (20 g) kousky, které zakulatíme na bochánek a necháme asi 15 minut odpočinout. Pak rozválíme na tenké kolečko nebo oválek, střed potřeme nádivkou, můžeme doplnit rozinkami nebo ovocem a přehneme jako taštičku. Vidličkou ozdobíme okraje (zároveň tím uzavřeme nádivku, aby nevytekla).
Tvary klademe na plechy vyložené papírem nebo fólií na pečení, po dokynutí potřeme bílkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dočervena. Po upečení horké potřeme máslem a zchladlé poprášíme moučkovým cukrem.