Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Staročeská kuchyně

Příspěvky

Trhanec

10. 10. 2014

trhanec.jpgStaročeské jídlo nebo moučník. Levné, rychlé a chutné.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Lívanečky s borůvkovým žahourem

16. 7. 2014

livanecky-se-zahourem.jpgŽahour je zahuštěná ovocná omáčka. Nejčastěji se používá k polévání moučníků, kterými je česká kuchyně proslulá - knedlíků, buchet, ale i lívanců, různých placek a podobně. Kromě borůvek se může použít i jiné ovoce- maliny, ostružiny, lesní jahody.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Jitrocel v sýrovém těstíčku

22. 6. 2014

jitrocel.jpgNaši předci zpracovávali plané rostliny, které rostly v okolí jejich obydlí, naprosto běžně. Zvláště chudší vesničané dovedli na louce najít poměrně hodnotnou stravu. Moderní lidi už nic příliš nenutí využívat dary přírody ve větší míře, přesto si můžeme svůj jídelníček občas zpestřit.

 

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 2

Medové jidáše

12. 4. 2014

jidase.jpgTradiční lidové velikonoční pečivo. Někde mají tvar plochých vdolků, ale u nás na Vysočině se vždycky pekly ve tvaru stočených provazů, asi jako připomínka, že se Jidáš pod tíhou svědomí oběsil. Upečené se mažou medem proti hadímu uštknutí.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Sklínka - "skleněná" bramboračka

11. 1. 2014

sklinka.jpgSkleněná = čirá, nezahuštěná jíškou, zato plná zeleniny a hub. Starý rodinný recept.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Kaldounová polévka (Kaldoun)

29. 12. 2013

kaldoun.jpgTato časově náročná polévka se vařila jen při zvláštních příležitostech, když se pekla husa, většinou na Boží hod vánoční. Kaldoun se říkalo husím drobům, z kterých je uvařená. Je velmi bohatá, obsahuje knedlíčky, speciální těstoviny a ještě je zahuštěná jíškou a může být zjemněná smetanou se žloutkem. Strávíte u ní celé půldne, ale stojí to za to, je opravdu lahodná :) Ale i kaloricky velmi vydatná, takže pak zapomeňte na povalování u televize a hajdy někam ven :D

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 1

Kuba

25. 12. 2013

kuba.jpgVánoční klasika. Je dobrý i z čerstvých hub, ale ten vánoční ze sušených je nepřekonatelný :) U nás se jí k obědu na Štědrý den jako hlavní chod, ale můžete ho, stejně jako hubník, připravit jen z poloviční dávky jako teplý předkrm po polévce s trochou salátu z celeru nebo kysaného zelí.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Hubník

14. 12. 2013

hubnik.jpgHubník v některých krajích symbolizuje tradiční vánoční jídlo. Dříve jeden z hlavních chodů, dnes ho asi spíš budete podávat jako teplý předkrm po polévce spolu s nějakým zeleninovým salátem, třeba z červené řepy. Ale určitě ho zkuste, je moc dobrý :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Chléb náš vezdejší

7. 12. 2013

bramborovy-chleb.jpgdej nám dnes... Chléb byl skutečně důležitý v každodenní stravě lidí, což je vidět nejen v této části modlitby Otče náš a různých lidových písních, ale i pověrách, pranostikách a podobně.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Vánoce lidové a magické

7. 12. 2013

Vánoce u našich předků byly pojímané mnohem duchovněji a skromněji než je tomu dnes a je velká škoda, že se postupem doby tyto nejkrásnější svátky staly mnohde jen symbolem předváděného luxusu a obžerství.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0