Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Sklínka - "skleněná" bramboračka

11. 1. 2014

sklinka.jpgSkleněná = čirá, nezahuštěná jíškou, zato plná zeleniny a hub. Starý rodinný recept.

Suroviny:

1 hrst hub sušených nebo čerstvých

3-4 brambory

kořenová zelenina - 2 hrsti krájené

1 cibule

čerstvá zelenina sezonní - dle chuti a možností

máslo

kroupy nebo jáhly 2 vrchovaté lžíce

1,5 l vývar nebo voda

česnek

Bylinky:

majoránka

petrželka

libeček

pažitka

dobromysl a podobně

Postup:

Namočíme hrst sušených hub. Čerstvé houby nakrájíme na kousky. Na kousku másla osmahneme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu.

Přidáme oloupané brambory na kostičky, zalijeme vodou nebo vývarem (výborný je vývar z vepřového masa), osolíme, můžeme přidat pokrájenou různou zeleninu podle sezóny: fazolky, růžičkovou kapustu, kedlubnu, květák, dále houby a dvě lžíce propláchnutých krupek nebo spařených jahel. Vaříme do měkka.

Do horké polévky zamícháme rozetřený česnek podle chuti a nejlépe čerstvé bylinky (majoránku, dobromysl, petrželku, pažitku, libeček) alespoň směs 3 druhů.

Nakonec v polévce necháme rozpustit lžičku másla. Můžeme podávat s chlebem, ale není to nutné, polévka je sytivá díky jáhlám nebo kroupám i díky zelenině.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář