Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Bramborové placky

26. 2. 2013

placky.jpgLegenda mezi staročeskými pokrmy. Snad každý je zná a nejlépe chutnaly od babičky nebo maminky, protože ty je uměly...ách, tak dobře. A uvařte si k nim bílou kávu z melty, aby iluze o návratu do dětství byla dokonalá :)

 

 

 

 

 

Suroviny:

3/4 kg brambor vařených ve slupce, oloupaných a vychladlých - vařit raději den předem

1 vejce

150-200  g polohrubé mouky

sůl.

Dále:

mletý mák

moučkový cukr

husí nebo kachní sádlo na potření, v nouzi přepuštěné máslo.

Postup:

Brambory nastrouháme najemno, přidáme vejce, osolíme a zasypeme moukou. Ihned zpracujeme měkké nelepivé těsto. Musíme pracovat rychle, těsto stáním řídne. Rozvalujeme po částech, podle talíře vykrojíme kruhy (já jsem pro urychlení vykrajovala obyčejným hrnkem na čaj) a pečeme ideálně na tálu kamen, ale lze i na suché teflonové pánvi, tak dlouho, až se z obou stran vytvoří hnědé puchýřky. Placky ihned potřeme tukem a posypeme mákem s cukrem. Někde se ještě potírají švestkovými povidly a pak teprve sypou mákem. Velké placky se srolují nebo přeloží napůl.

Bílá káva z melty:

Do 1/2 litru vody nasypte 1 vrchovatou lžíci melty, nechte asi půl hodiny namočit a pak zvolna povařte, až z povrchu zmizí hustá pěna. Ihned sceďte. Rozlijte do hrnků a doplňte horkým mlékem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář