Kuba
Vánoční klasika. Je dobrý i z čerstvých hub, ale ten vánoční ze sušených je nepřekonatelný :) U nás se jí k obědu na Štědrý den jako hlavní chod, ale můžete ho, stejně jako hubník, připravit jen z poloviční dávky jako teplý předkrm po polévce s trochou salátu z celeru nebo kysaného zelí.
Suroviny:
50 g sušených hub - směs hřibovitých
300 g krup - nejlépe velikost č. 7
1 menší cibule
husí nebo vepřové sádlo nebo přepuštěné máslo - pro toho, kdo dodržuje půst od masa, je přepuštěné máslo výborná volba, je voňavé a chutné
sůl
drcený kmín
2-3 stroužky česneku
majoránka.
Postup:
Den předem namočíme dobře propláchnuté kroupy do studené vody. Také namočíme sušené houby - nalámeme je na menší kousky, zalijeme chladnou vodou a necháme do druhého dne nabobtnat. Druhý den ke kroupám přidáme kousek sádla, kmín a sůl a uvaříme doměkka. Houby osolíme a povaříme s kmínem ve vodě, ve které se namáčely také doměkka - pozor, hodně pění, je potřeba to hlídat. Uvařené kroupy scedíme a propláchneme studenou vodou, dokud neodtéká čistá. Tímto postupem se sníží nadýmavost. Houby necháme vychladnout ve vývaru, pak scedíme, ale vývar ponecháme! Na sádle usmažíme drobně nakrájenou cibuli dorůžova. V míse smícháme koupy, houby, cibulku, přidáme česnek utřený se solí a ochutíme majoránkou. Zalijeme vývarem z hub, aby pokrm byl šťavnatý a přendáme do sádlem nebo máslem vymazaného pekáčku. Povrch můžeme ještě pokapat rozehřátým tukem a pečeme ne moc dlouho při 200°C, dokud není povrch dočervena. Pokrm musí zůstat šťavnatý. Podáváme teplé.
Pozn.: Výborná alterntiva pro ty, co nemají v lásce kroupy - zkuste udělat kubu z bulguru. 300 g bulguru uvaříte podle návodu a pak už postupujete podle receptu.