Staročeské vdolky
Vdolky pečené v troubě, pomazané povidly a posypané strouhaným tvarohem - kdo by odolal :) Jsou ale výborné i doplněné karamelovými jablky a kysanou smetanou. Těsto je díky strouhaným vařeným bramborům vláčné a chutné i druhý den, i když do druhého dne jich moc nezbyde, to garantuju :D
Suroviny:
Těsto:
350 g polohrubé mouky
350 g hladké mouky
350 g ve slupce vařených oloupaných brambor ze včerejška
1 vejce
42 g droždí (= 1 kostka)
250 ml mléka
125 g cukru
30 g másla
špetka soli
citronová kůra.
K podávání:
Povidla - nejlépe domácí
tvrdý tvaroh - nejlepší je Olešnický.
Jablka s karamelem:
jablka
citronová šťáva
čerstvá meduňka
cukr krupice
rum nebo mandlový likér
trošku vody.
Zakysaná smetana + meduňka.
Postup:
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou odvážené mouky. Necháme vzejít kvásek, pak k němu přidáme nastrouhané brambory, rozehřáté vlahé máslo, citronovou kůru, vejce a sůl a pomocí zbytku mouky vypracujeme tužší těsto (během kynutí trochu zřídne, proto je potřeba, aby bylo tužší hned od začátku). Necháme v teple vykynout, lžící ukrajujeme kousky těsta, v rukou zakulatíme na bochánek a pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Nepotíráme, počkáme, až opět vykynou a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C do světle červena. Vlažné potřeme povidly a posypeme tvarohem.
Karamelová jablka:
Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou. Cukr rozpustíme na pánvi a umícháme světlý karamel. Zalijeme rumem nebo likérem a troškou vody, přidáme jablka a rozdusíme. Do hotových zchladlých vmícháme nasekanou meduňku. Podáváme s vdolky a kysanou smetanou.
Chjooo
(Jitkas, 14. 11. 2015 17:53)