Hubník
Hubník v některých krajích symbolizuje tradiční vánoční jídlo. Dříve jeden z hlavních chodů, dnes ho asi spíš budete podávat jako teplý předkrm po polévce spolu s nějakým zeleninovým salátem, třeba z červené řepy. Ale určitě ho zkuste, je moc dobrý :)
Suroviny:
50 g sušených hub (směs hřibovitých)
6 žemlí nebo rohlíků z minulého dne
50 g hrubé pšeničné krupice
2-3 vejce - bílky zvlášť
lžíce sádla + sádlo na vymazání pekáče
1 cibule
2-3 stroužky česneku
sůl
mletý pepř
drcený kmín
majoránka.
Postup:
Houby namočíme den předem do vody a necháme nabobtnat. Druhý den v téže vodě s troškou drceného kmínu a soli uvaříme doměkka, vývar z hub nevyléváme! Žemle nakrájíme na kostky o hraně asi 2 cm. Do asi 1/4 l zchladlého houbového vývaru nasypeme krupici, rozkvedláme do toho žloutky a necháme 10 minut nabobtnat. Houby bez vývaru nasekáme nadrobno a přidáme k žemlím. Pak na nakrájené žemle nalijeme vývar s krupicí a žloutky a promícháme. Na sádle usmažíme drobně nakrájenou cibuli a přidáme též k žemlím. Ochutíme česnekem utřeným se solí, pepřem a majoránkou. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do masy. Podle potřeby ještě přilijeme vývar z hub, ale ne moc, aby žemle nebyly rozmočené, jen navlhčené.
Pekáček velikosti asi 35x22 cm vymažeme sádlem, nalijeme směs, urovnáme a pečeme v troubě předehřáté na 180°C dozlatova. Částečně zchladlý krájíme na čtverce.