Staročeská kuchyně
Příspěvky
Staročeské chlebové placky
20. 2. 2013
Podobné placky jsme poprvé ochutnali na Řemeslných trzích v Havlíčkově Brodě před několika lety. Na suché plotýnce upečená placka z chlebového těsta, pomazaná osoleným tvarohem, posypaná bylinkami a přeložená napůl je prostě výborná. Můžete vyzkoušet i sladkou variantu - tvaroh + povidla :)
Zelné slejšky
2. 1. 2013
Slejšky se říkalo šiškám. Tyto jsou z chlebového těsta a dušeného zelí. Nečekaně dobrá kombinace a nic složitého na tom není. Jen musíte mít dostatečně husté těsto, aby se šlejšky neroztekly.
Švestková omáčka (Vocet, Muzika)
31. 12. 2012
Tato omáčka se vařila den před Štědrým dnem a podávala se vychlazená po štědrovečerní večeři jako dezert s vánočkou. Trošku jsem ji zmodernizovala, i tak je moc dobrá.
Zabijačka...
12. 12. 2012
už to slovo vyvolá slinu na jazyku a připomene chuť a vůni jaternic, jelit nebo ovaru
Kroupy, jáhly a spol.
5. 11. 2012
Obiloviny a později luštěniny měly v minulosti základní význam ve výživě lidí.