Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Staročeská kuchyně

Příspěvky

Rozpíčky jako podle Káji Maříka

23. 9. 2013

rozpicky.jpgPřiznávám se k dětské lásce ke knížkám o Kájovi Maříkovi, konkrétně první 3 knihy mne zcela uchvátily. Jsou kouzelně milé a Kájův apetit a láska k dobrému jídlu jsou mi blízké :) Nad knihami o Kájovi jsem dostávala hlad a od prvního přečtení jsem toužila ochutnat hlavně jeho milované rozpíčky od milované maminky, plněné trnkovými povidly. Ta ovšem nemám, kdysi jsem někde četla o náplni z čerstvých švestek a máku. Ideální moučník k sychravému podzimnímu počasí :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 6

Svítek a koprovka

5. 9. 2013

svitek3.jpgTato starodávná bašta pochází od nás z Vysočiny, ale poprvé jsem ji ochutnala až u tchyně, protože moje rodina svítek nedělá. Jídlo je syté, dobré a levné.  Vyzkoušejte :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 4

Staročeské vdolky

15. 7. 2013

vdolky-povidla.jpgVdolky pečené v troubě, pomazané povidly a posypané strouhaným tvarohem - kdo by odolal :) Jsou ale výborné i doplněné karamelovými jablky a kysanou smetanou. Těsto je díky strouhaným vařeným bramborům vláčné a chutné i druhý den, i když do druhého dne jich moc nezbyde, to garantuju :D

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 2

Bezinky

24. 6. 2013

bezinky-detail.jpgVesnické hospodyně dokázaly s úspěchem zpracovat jedlé plané rostliny rostoucí v okruhu několika set metrů od jejich chalupy. Patří sem i černý bez, z něhož výhodně zpracovaly květenství i pozdější plody.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Posvícenské oříšky

24. 4. 2013

525.jpgU nás se slaví hlavně tzv. posvícení Havelské, tedy na sv. Havla (16. října). Tradičním pokrmem je kapr a tradičním pečivem tyto oříšky :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Kyselo

16. 3. 2013

kyselo.jpgU nás na Vysočině není toto jídlo tradiční. Museli byste za ním až na sever, k Jizerským horám, Orlickým horám nebo do Krkonoš. Nicméně je vynikající a pokud seženete nebo máte chlebový kvas, neváhejte a vyzkoušejte. Chlebový kvas vznikne prokvašením žitné mouky smíchané s vodou. Prokvašení trvá 3-4 dny. Ten, kdo peče chléb z kvasu, má jeho zásobu stále doma v chladničce.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

"Čaj" z fermentovaných bylin

16. 3. 2013

caj.jpgNaši předci uměli napodobit kromě kávy i dovážený a drahý černý čaj tak, aby barva i chuť byly hodně podobné. A vystačili si s tím, co měli za humny - listy divoce rostoucích malin, ostružin a jahod. Dnes je tento recept pozapomenutý, protože koupit černý čaj, dokonce už i ve výtečné kvalitě, není problém. Přesto doporučuju vyzkoušet. Tento "čaj" totiž neobsahuje tein, je tedy zdravější.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Bramborové placky

26. 2. 2013

placky.jpgLegenda mezi staročeskými pokrmy. Snad každý je zná a nejlépe chutnaly od babičky nebo maminky, protože ty je uměly...ách, tak dobře. A uvařte si k nim bílou kávu z melty, aby iluze o návratu do dětství byla dokonalá :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Staročeské chlebové placky

20. 2. 2013

501.jpgPodobné placky jsme poprvé ochutnali na Řemeslných trzích v Havlíčkově Brodě před několika lety. Na suché plotýnce upečená placka z chlebového těsta, pomazaná osoleným tvarohem,  posypaná bylinkami a přeložená napůl je prostě výborná. Můžete vyzkoušet i sladkou variantu - tvaroh + povidla :)

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0

Ze spíže našich babiček

26. 1. 2013

 
Celý příspěvek | Rubrika: Staročeská kuchyně | Komentářů: 0