Zelné slejšky
Slejšky se říkalo šiškám. Tyto jsou z chlebového těsta a dušeného zelí. Nečekaně dobrá kombinace a nic složitého na tom není. Jen musíte mít dostatečně husté těsto, aby se šlejšky neroztekly.
Suroviny:
1 menší hlávka zelí
4 zrnka celého pepře
sůl
2 vejce
20 g droždí
trochu mléka - asi 1 dl
máslo
hladká a celozrnná mouka.
Postup:
Zelí nakrouháme na jemné nudličky. Nakrájené zelí podusíme s pepřem a solí doměkka. Všechna tekutina by měla být odpařená. Necháme úplně vychladnout, vmícháme vejce, v mléce rozmíchané droždí a tolik mouky, aby vzniklo tužší těsto, asi jako na buchty. Z těsta tvarujeme na prst silné válečky - šlejšky - dáme na pekáč s rozehřátým máslem a necháme kynout. Vložíme do trouby a upečeme.