Lívanečky s borůvkovým žahourem
Žahour je zahuštěná ovocná omáčka. Nejčastěji se používá k polévání moučníků, kterými je česká kuchyně proslulá - knedlíků, buchet, ale i lívanců, různých placek a podobně. Kromě borůvek se může použít i jiné ovoce- maliny, ostružiny, lesní jahody.
Suroviny:
Lívance:
15 g droždí
30 g cukru
250 - 300 g hladké mouky
1/2 l mléka
1 vejce
špetka soli
citronová kůra
Tuk na pečení.
Žahour:
50 g cukru krystal
asi 2 lžíce voody
1/2 kg borůvek
20 g másla
1/8 l mléka nebo smetany
15 g hladké mouky nebo škrobu (solamyl, maizena, gustin a pod.).
K podávání ještě kysaná smetana.
Postup:
Nejdříve připravíme žahour: Cukr v kastrůlku pokropíme vodou a rozvaříme. Když začne dělat perličky, přidáme mouku rozmíchanou v mléce, máslo a borůvky. Vaříme jen krátce, jen co omáčka zahoustne, borůvky se nesmí zcela rozvařit. Necháme zchladnout.
Na lívance rozkvedláme v mléce droždí, vajíčko, cukr a sůl. Postupně vmícháme mouku a vymícháme do hladkého těsta bez žmolků. Necháme vykynout a na tukem potřeném lívanečníku nebo pánvi pečeme malé lívanečky.
Lívanečky potíráme žahourem a zdobíme kopečkem kysané smetany.
Kdo moc pospíchá, může lívance připravit s podmáslím a práškem do pečiva, jsou také moc dobré:
1/2 l podmáslí
2 vejce
3 lžíce pískového cukru
asi 200 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva.
Vše rozkvedláme a hned na rozpáleném lívanečníku pouze vytřeném tukem pečeme lívance.