Medové jidáše
Tradiční lidové velikonoční pečivo. Někde mají tvar plochých vdolků, ale u nás na Vysočině se vždycky pekly ve tvaru stočených provazů, asi jako připomínka, že se Jidáš pod tíhou svědomí oběsil. Upečené se mažou medem proti hadímu uštknutí.
Suroviny:
30 g droždí
200-250 ml mléka
2 lžičky cukru
500 g polohrubé mouky
120 g másla
2 žloutky
80 g medu
sůl
citronová kůra.
Postup:
Z droždí, části vlahého mléka, cukru a 2 lžic mouky vytvoříme kvásek a necháme vzejít. Zbylou mouku osolíme, přidáme rozpuštěné vychladlé máslo, med, žloutky, kůru, vykynutý kvásek a zbytek mléka. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout. Pak lžící odkrajujeme kousky, vyválíme v rukou na sílu tužky a tvoříme různé tvary - viz fotografie. Jidáše klademe na tukem vymazaný plech, potřeme rozšlehaným bílkem a upečeme v troubě vyhřáté na 150-170 °C do červena. Vychladlé mažeme na ploché straně medem. Jidáše se u nás tradičně pečou na Velký pátek.
Těsto vám může pomoci udělat pekárna - máslo dejte změklé, nejdříve droždí, cukr, med, žloutky, máslo a mléko (stačí těch 200 ml), pak mouku citronovu kůru a nakonec sůl. Necháte vymíchat a vykynout těsto a rovnou s ním pracujete.