Jitrocel v sýrovém těstíčku
Naši předci zpracovávali plané rostliny, které rostly v okolí jejich obydlí, naprosto běžně. Zvláště chudší vesničané dovedli na louce najít poměrně hodnotnou stravu. Moderní lidi už nic příliš nenutí využívat dary přírody ve větší míře, přesto si můžeme svůj jídelníček občas zpestřit.
Suroviny:
Olej na smažení
listy jitrocelu kopinatého, viz: ttp://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/o-bylinkach/jitrocel-kopinaty.html
Těstíčko:
1 vejce
1/2 l mléka
150 -200 g polohrubé mouky
50 g strouhaného tvrdého sýra.
Postup:
Základní pravidlo při sběru bylin je to, že sbíráme na čistých lokalitách.
Listy jitrocelu omyjeme a necháme řádně okapat. Vejce rozšleháme s mlékem a moukou a vmícháme sýr. Těstíčko nesolíme nebo jen velmi málo. Necháme asi půl hodiny odležet. Pak podle potřeby dohustíme moukou, těstíčko nesmí z listů stékat. Příliš husté těstíčko je zase po usmažení tvrdé.
Listy jitrocelu namáčíme v těstíčku a smažíme na oleji. Necháme okapat na ubrousku.
Pozn.: Když vynecháte sýr, můžete po usmažení listy obalit ve skořicovém cukru. Takto nasladko upravený jitrocel je též moc dobrý a chutná hlavně dětem.
Komentáře
Přehled komentářů
Jeste, ze jsem se zasla podivat, toto je moc povedene. Ja znam smazenou salvej, ale jitrocel by mne vubec nenapadl, urcite nam bude chutnat, tak ti D.
Re: Paradni
(Jarka, 24. 6. 2014 21:38)Nemáš zač, jitrocel má rád i můj muž. Šalvěj znám taky, ta je hodně výrazná, jitrocel je jemnější. S dobrým italským sýrem to bude bašta :)
Paradni
(Jitkas, 24. 6. 2014 20:57)