Jitrocel kopinatý
Pěstování:
Jitrocel nemusíte pěstovat, roste planě na mírně vlhkých loukách, u cest a polí. Sbírejte jej v čistém prostředí, jako ostatně každou bylinku.
Sběr a konzervace:
Jitrocel sbíráme v období od května do září, tedy do doby květu, pak už jsou listy příliš tuhé a svou sílu jitrocel dává do květů. Nepomačkané listy sušíme ve slabé vrstvě ve stínu na vzdušném místě. Lze jej i mrazit. Nejlépe se ale využije do sirupu, viz níže, který je výborným prostředkem proti kašli.
Použití v kuchyni:
Ze sušeného jitrocele připravujeme čaj, čerstvý používáme do jarních směsí v bylinkových a bramborových polévkách, omeletách, výborné jsou listy smažené v těstíčku - viz níže.
Léčebné účinky:
Bývá součástí odkašlávacích a žlučopudných přípravků, čerstvá šťáva z čistých listů se používá s úspěchem na hojení drobných ranek nebo po bodnutí hmyzem. Pomačkaným listem přiloženým na drobnou ranku zastavíte krvácení.
Můžete vyzkoušet:
Jitrocelový sirup:
Mladé lístky natrháme a postupně vrstvíme do sklenice a každou vrstvu prosypeme cukrem nebo (lépe) zalijeme medem. Stlačíme. Jitrocel ponecháme v nálevu asi 10 dní, pak scedíme a vymačkáme. V chladničce vydrží celou zimu.
Když byly holky malé, úspěšně jsem jim tímto sirupem léčila kašel.
Jitrocelová pleťová voda:
10 g sušených nebo 30 g čerstvých listů jitrocele zalijeme 1 dl vařící vody a necháme asi půl hodiny louhovat. Pak scedíme a smícháme se stejným množstvím 20% čistého lihu.
Má dobré účinky při léčbě akné.
Dále doporučuji:
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/staroceska-kuchyne/jitrocel-v-syrovem-testicku.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/polevky/jarni-polevka-se-srdickem.html