Jarní polévka se srdíčkem
Suroviny:
Polévka:
máslo
jarní cibulka
asi 250 g mladých kopřiv nebo špenátových listů nebo polníčku a pod.
hrst bylinek čerstvě vyrostlých - pažitka, petrželka, popenec, šťovík, jitrocel, list sedmikrásky (nejlépe směs všeho :)
několik brambor
zeleninový vývar nebo voda
sůl
trochu smetany.
Srdíčko:
máslo
mrkev
sůl.
Postup:
Mrkev jemně nastrouháme, podusíme na másle, osolíme.
Na másle zpěníme nakrájenou jarní cibulku, přidáme omyté listy a bylinky, osmahneme, zalijeme vývarem nebo vodou, přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory, osolíme a vaříme doměkka. Pak rozmixujeme, zjemníme smetanou, už nevaříme. Pokud jsme dali dost brambor, polévka je dostatečně hustá a není třeba ji zahušťovat moukou ani jíškou.
Na talíř položíme formičku ve tvaru srdce, dáme do ní mrkev, okolo nalijeme polévku, formičku vyjmeme a podáváme.