Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Jahelník

12. 2. 2016

jahelnik.jpgPostní starodávné jídlo.

Suroviny:   pro 2 osoby

1 hrnek jahel (nebo směsi jahel a rýže 2:1)

sůl

2 hrnky vody (nebo 1 hrnek vody a 1 mléka)

asi 100 g sušených švestek

cukr, skořice

3 vejce

máslo

Postup:

Doma sušené švestky namočíme do čaje (nebo pro dospělé do rumu). Kupované švestky bývají měkounké a nemusí se namáčet.

Jáhly 2x spaříme vroucí vodou, dáme do hrnce, mírně osolíme, zalijeme tekutinou a vaříme 15 minut.

Prochladlé jáhly promícháme se žloutky, ochutíme cukrem a skořicí. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do směsi.

Pekáček vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou. Nalijeme polovinu směsi, proložíme švestkami, zalijeme zbytkem "těsta". Povrch poklademe tenkými plátky másla a upečeme v troubě vyhřáté na 180 - 200°C dočervena.

Na talíři pocukrujeme moučkovým cukrem nebo můžeme polít ovocným domácím sirupem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář