Jahelník
Postní starodávné jídlo.
Suroviny: pro 2 osoby
1 hrnek jahel (nebo směsi jahel a rýže 2:1)
sůl
2 hrnky vody (nebo 1 hrnek vody a 1 mléka)
asi 100 g sušených švestek
cukr, skořice
3 vejce
máslo
Postup:
Doma sušené švestky namočíme do čaje (nebo pro dospělé do rumu). Kupované švestky bývají měkounké a nemusí se namáčet.
Jáhly 2x spaříme vroucí vodou, dáme do hrnce, mírně osolíme, zalijeme tekutinou a vaříme 15 minut.
Prochladlé jáhly promícháme se žloutky, ochutíme cukrem a skořicí. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do směsi.
Pekáček vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou. Nalijeme polovinu směsi, proložíme švestkami, zalijeme zbytkem "těsta". Povrch poklademe tenkými plátky másla a upečeme v troubě vyhřáté na 180 - 200°C dočervena.
Na talíři pocukrujeme moučkovým cukrem nebo můžeme polít ovocným domácím sirupem.