Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Pomazánky, saláty a studená kuchyně

Příspěvky

Srdíčkové jednohubky

3. 2. 2015

rajcatove-zele.jpgPro mne zajímavé a dosud neznámé rajčatové želé jsem prostě musela vyzkoušet :)

 

Mrkvová pomazánka s křenem

2. 2. 2015

mrkvova-pomaz.jpgMoc dobrá, odlehčená, pikantní díky křenu. Zkuste :)

 

Lososové hvězdičky

31. 12. 2014

lososove-hvezdicky.jpgLosos, žervé, kopr. Skvělá chuť :)

 

Salát z kapustového srdíčka

29. 12. 2014

kapustovy-salat.jpgKřehoučké vnitřní listy kapusty se hodí zasyrova na salát. S pikantní zálivkou, jak se dělá v Itálii

 

Salát ze syrového květáku

11. 10. 2014

kvetakovy-salat-2.jpgKoupila jsem dva malé květáky. Jeden jsem spolu s brokolicí udělala na oběd zapečený, z druhého jsem udělala tento salát. Máme raději saláty ze syrové zeleniny, hezky křupou :)

 

Carpaccio z červené řepy

28. 9. 2014

carpaccio.jpgCarpaccio je druh jídla, kdy se tenké plátky syrové suroviny (pravá svíčková, losos, žampiony, různé ovoce a pod.) podávají s ochucující omáčkou. Na netu najdete spousty jídel s názvem Carpaccio z červené řepy, ale valná většina z nich obsahuje řepu pečenou či vařenou a to je spíš salát než carpaccio. Ze syrové řepy jsem toto jídlo zatím viděla jen u pana Pohlreicha. Moje je trochu jiné.

 

Pomazánka z mangoldu

28. 9. 2014

mangoldova-pomazanka.jpgMangold je báječná zelenina, je příbuzný s červenou řepou a špenátem, vřele jej doporučuju vaší pozornosti. Od časného jara do pozdního podzimu vám několik rostlinek zajistí trvalý přísun vitamínů bez velkých nároků na půdu. Křehké první lístky jsou výborné syrové do salátů, ale později už za syrova "drhnou" na jazyku a je potřeba je tepelně upravit. Mistři na úpravu listových druhů zeleniny jsou Italové, vzala jsem si tedy od nich ponaučení, jak s touto zeleninou pracovat. Na záhonu mi zbylo pár posledních lupínků (pěstuju odrůdu mangoldu s červenými řapíky, je barevně zajímavá), pro čtyři strávníky málo, pro jednoho moc. Pomazánka bylo dobré řešení :)

 

Salát s tousty, s kozím sýrem a čerstvými fíky

19. 9. 2014

salat-s-fiky.jpgČerstvé fíky jsou právě na trhu. Toto sladkokyselé lahodné ovoce má mnoho variant využití. Zkusila jsem kombinaci se salátem a kozím sýrem.

 

Naložená grilovaná zelenina

15. 8. 2014

nalozena-zelenina.jpgKdyž zbyde grilovaná zelenina, máme ji rádi naloženou a pak ji jíme jako salát nebo chuťovku.

 

Ovocný salát s mozzarellou

22. 7. 2014

salat-s-mozzarellou.jpgOvocné saláty mě baví kombinovat s netradičními ingrediencemi.