Tymián
Pěstování:
Nejlépe se mu daří na plném výsluní v lehké, propustné, lehce alkalické půdě. Vyséváme na jaře, ale můžeme ho vypěstovat i dělením trsů nebo stonkovými řízky dlouhými 5-8 cm. V chladných oblastech by se měl na zimu přikrýt chvojím, aby nevymrzl. Je vhodný k pěstování v truhlíku.
Sběr a konzervace:
Sbíráme v období květu, seřezáváme pravidelně několikrát za léto. Po usušení odrhneme lístky. Lze z něj připravit i ocet a olej.
Použití v kuchyni:
Ve Francii se používá k vaření opravdu často, je spolu s rozmarýnem a bazalkou hlavní složkou tzv. provensálského koření. Je hodně výrazný, proto ho používáme po špetkách nebo 2-3 čerstvé větvičky. Hodí se hlavně k luštěninám, k masu hovězímu, rybám, do smetanových omáček ke zvěřině a králíkovi, k rajčatům. Používá se do marinád ke grilování.
Léčebné účinky:
Je složkou benediktinských kapek, ústních vod, některých léků na kašel. Nálev pomáhá proti lupům ve vlasech a je výborný do koupelí. Má svíravé a desinfekční účinky, působí mírně i proti bolestem.
Můžete vyzkoušet:
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/maso/ostatni/pastyrsky-kolac---slavny-shepherd-s-pie.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/bezmase-a-dietni/zelenina/pecena-dyne.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/neco-z-francie/kure-v-cidru.html
https://mlsoty.estranky.cz/clanky/neco-z-francie/lahudkova-kachna-na-pomerancich.html