Lahůdková kachna na pomerančích
Francouzská kuchyně je vymazlená. Každý detail je důležitý pro výslednou chuť. Navíc často pracuje s minimem ingrediencí a přesto nemáte při jídle pocit, že tomu "něco chybí ". Je prostě dokonalá a Francie je právem nazývána kolébkou gastronomie. Francouzi jsou proslulí tím, že si na dobré jídlo umí udělat čas. Jsou schopni obědvat klidně 2 hodiny a za dobrý oběd jsou ochotni utratit nemalé částky. Vychutnat si jídlo je velice sympatická vlastnost
Kachna na pomerančích se dělá v každém regionu malinko jinak, znám několik variant, ale tahle nejprostší nám chutná nejvíce.
Suroviny:
1 kachna
horký vývar
3 pomeranče
sůl, pepř
tymián.
Postup:
Kachnu očistíme, osolíme a opepříme uvnitř i na povrchu, posypeme tymiánem, podlijeme a pečeme zprvu přikrytou asi 1/2 hodiny, pak odkryjeme, tuk slijeme podle potřeby, znovu podlijeme vývarem, do výpeku dáme nastrouhanou kůru z 1 dobře omytého pomeranče, šťávu ze dvou pomerančů a za přelévání vypečenou šťávou a občasného podlévání podle potřeby pečeme do křupava. Třetí pomeranč oloupeme, nakrájíme na kolečka, obložíme jimi kachnu a necháme prohřát.
Příloha: rýže, hranolky, různě upravené brambory.
Káča na pomerančích
(P.t., 22. 12. 2018 18:30)